Stefan Löfven talar vid Ålands fredsinstituts möte 30 mars. Foto. Teresa Axén Ålands fredsinstitut.

Stefan Löfven tycker det är oklokt med svenskt Natomedlemskap

Nu sällar sig Stefan Löfven till den lilla skara “tunga” socialdemokrater som går ut öppet och varnar för svenskt Natomedlemskap.

Det var i förra veckan då han deltog i en fredskonferens på Åland som han antydde att det vore oklokt om Nato utvidgas tätt inpå Rysslands gränser:

“Jag är inte övertygad om att vi plötsligt skulle få en säkrare situation om vi lägger Natogränsen alldeles intill Ryssland i hela Europa”.

Han påpekade att han uttalade sig enbart om Sverige och att han inte vill blanda sig i den finska processen.

Men det står ganska klart att om Sverige ansöker om Natomedlemskap blir det svårt för Finland att stå utanför.

Antingen går både Sverige och Finland med i Nato, eller så står båda länderna utanför som alliansfria föredömen som något kan kyla ner den upphetsade stämningen.

Jag hörde detta på nyheterna Sveriges Radio idag 6 april. Man kan också läsa om det i ett inlägg i tidningen Axess av PJ Anders Linder.

I artikeln är PJ Anders Linder mycket kritisk till Löfvens uttalande som han kallar “ett minst sagt häpnadsväckande uttalande i den känsliga frågan om Natomedlemskap”.

Denne JP Anders Linder är “en borgerlig skribent och chefredaktör för Axess magasin. Har tidigare varit ledarskribent på Svenska Dagbladet och chef för näringslivets tankesmedja Timbro. Han har också ett förflutet som vice ordförande i Fria Moderata Studentförbundet. Han har även mottagit Svenskt Näringslivs Curt Nicolin-pris”. Källa: Wikipedia

Att få kritik för att inte vara Natofrälst från en som JP Anders Linder är snarare ett friskhetstecken.

Om Stefan Löfven har, efter sin avgång som statsminister, av regeringen utsetts till ny styrelseordförande för fredsforskningsinstitutet SIPRI.

I den rollen förpliktar det väl att inta en “smidigare” hållning jämfört när han som statsminister, och med Peter Hultqvist som försvarsminister, drev Sverige allt närmare Nato genom en rad samarbetsavtal och militära övningar.

Det brukar sägas lite ironiskt att “Sverige är det enda Natoland som inte har rösträtt i Nato”.

Hur som helst, det är positivt att Stefan Löfven nu går ut och varnar för svenskt Natomedlemskap.

För ett par dagar sedan var det Göran Persson som också la sig i den för socialdemokraterna känsliga Natofrågan genom att också säga nej till Svenskt Natomedlemskap.

Som debattklimatet är nu blir man i bästa fall kallad naiv och aningslös om man säger nej till Nato.

I värsta fall blir man kallad både landsförrädare och Putinkramare om man det minsta ifrågasätter världens största militärpakt Nato.

PS. Det var Ålands Fredsinstitut som 30 mars höll sitt årliga möte där Stefan löfven var en av de inbjudna talarna.

Lästips:

Rolf Waltersson

Från mötet Ålands fredsinstitut 30 mars med bl.a. Stefan Löfven.

You May Also Like