Bild, blått skåp, från Pixabay / Open Clipart Vectors.

Stefan Löfven har skitit i det blå skåpet

“Skäms Tesla, skäms!”, skriver Stefan Löfven – Själv jobbar han som “rådgivare” på en PR-byrå som vägrar teckna kollektivavtal.

Före detta svetsaren och metallaren, statsministern och partiledaren Stefan Lövfen (S) ryter till mot biltillverkaren Tesla, som vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall.

I ett inlägg på Facebook för några dagar sedan skriver Stefan Löfven:

Så får vi veta att Tesla inte tänker teckna kollektivavtal här i Sverige. Det är en unken, förlegad syn på sina anställda och svaret kommer helt följdriktigt. IF Metall har enligt reglerna varslat om och nu påbörjat en strejk.

Det borden vara självklart för ett företag att följa dom seder som finns i de länder man verkar, men det ser ut som att Tesla har tänkt strunta i svenska arbetsmarknadsmodellen. Det ser riktigt illa ut och företagets agerande måste naturligtvis både påtalas och motarbetas! (…)

Detta har inte de anställda på Tesla jämfört med om de hade kollektivavtal:

  • Ett komplett paket med försäkringar hos Fora
  • Det omfattande anställningsstöd som finns i huvudavtalet mellan arbetsmarknadens parter
  • Lönerna ligger lägre än genomsnittet i Motorbranschavtalet
  • Utan kollektivavtal garanteras inte årliga löneökningar
  • De har inte möjlighet till deltidspension
  • De har inte heller arbetstidsförkortning

Skäms Tesla, skäms!”

Allt detta är gott och väl. Bra rutet Stefan Löfven, är man frestad att utbrista. Men den finns sådant som rejält grumlar bilden.

Sedan Stefan Löfven lämnade politiken har han nu flera andra uppdrag. Bland annat jobbar han “någon dag i veckan” som “rådgivare” åt PR-byrån Rud Pedersen. Ett företag som inriktat sig på verksamhet tillsammans med krigsindustrin. I en intervju i Aftonbladet säger Löfven att han tycker att denna inriktning är bra.

En av Stefan Löfvens “arbetskamrater” där är förresten f.d. finansministern Anders Borg (M) som också blivit “rådgivare”.

Nu kan både Stefan Löfven (S) och Anders Borg (M) vara “en länk mellan den politiska arenan och näringslivet”, som Dagens Industri beskriver den “värvningen”.

Man skulle också kunna säga att Stefan Löfven blivit en tydlig och typisk representant för det som brukar kallas det militärindustriella komplexet.

Bildskapare: Gerd Altmann / Pixabay.

Det uppenbart olustiga i kråksången är också att PR-byrån Rud Pedersen, som har ca 45 anställda, vägrar teckna kollektivavtal med sina anställda.

Nu har tidningen ETC avslöjat “tuffa arbetsvillkor för många som arbetar på lobbybyrån”:

“Man jobbar väldigt mycket och väldigt sent. Det funkar inte för personer med familj”, säger en tidigare anställd till ETC.

Från Rud Pedersen säger man att man inte kommer att teckna kollektivavtal; eftersom det skulle göra det svårare att hitta rätt “spetskompetens” och “talang”. (se lästips Aftonbladet)

Hur var det nu Stefan Löfven sa om Tesla – “en unken, förlegad syn på sina anställda”.

Nu arbetar han för en lobbybyrå som har precis samma “unkna och förlegade syn på sina anställda”.

Skäms Tesla, skäms! Skäms Rud Pedersen, skäms! Skäms Stefan Löfven, skäms!

Kapitalisterna bakom Tesla och Rud Pedersen skäms naturligtvis inte för sin antifackliga ståndpunkt. De hycklar inte.

Förmodligen anser inte heller Anders Borg  att han har något att skämmas för. Det är ju främst från den borgerliga sidan man öppet skjutit in sig på att försämra villkoren för de anställda, genom försämringarna av LAS med mera.

Några ord om pr-byrån Rud Pedersen. Så här presenterar man sig:

Rud Pedersen Public Affairs är en av Europas ledande Public-Affairs-byråer och består av skickliga konsulter med starka nätverk i Norden och Centraleuropa. Vi kan hjälpa ert företag att förutse policyförändringar, utveckla skräddarsydda strategier, och engagera relevanta aktörer allt utifrån er målsättning.”

Varför låter jag mig inte imponeras?

Rolf Waltersson

PS Uttrycket “skita i det blå skåpet” kan möjligen vara dialektalt, kanske med ursprung i Eskilstunatrakten. Om innebörden: se Wikipedia.

Lästips:

You May Also Like