Bild: Mohamed Hassan / pixabay.

Rut har bytt arbetsgivare – Rekorddeal med städfirman Ett rent helvete

Städerskan Rut Svensson som arbetar som skolstäderska har gjort sig känd som en extremt duktig, och framför allt snabb, lokalvårdare.

När hon far fram som ett jehu i skolans korridorer med sin mopp lämnar hon inte en endaste bassilusk eller mikrob efter sig.

Att städa en toalett ska, enligt tidningen Kommunalarbetaren, klaras av på 3 minuter och 50 sekunder. Då ska man hinna med:

  • Torka dörrhandtag och dörrlås
  • Rengöra handfat och kran
  • Torka väggen kring handfat
  • Avfläcka och putsa spegel
  • Rengöra toalett in- och utvändigt
  • Tömma papperskorgen och sanitetspåsen
  • Påfyllning av muggar, tvål och papperskorgen
  • Torka av väggarna
  • Fukttorka golvet.

Kommunalarbetaren gav städerskan Mona 60 sekunder, för att se hur mycket hon klarade av på den tiden. 60 sekunder är den tid en städerska i ISS Falkenberg har på sig att städa vissa skoltoaletter. Som framgår av bifogad bild klarade hon 3 av de 9 momenten.

ISS står för “ISS Facility Service AB” och är ett internationellt stort företag i städbranschen. Vill man veta mera så gå in på:
“ISS – okrönt kung i dammråttornas rike” i Arbetaren.

Men superstäderskan Rut fixade Rut all nio momenten på otroliga rekordtiden 42 sekunder:

Hon är en fantastisk städare. Förmodligen den duktigaste i världen”, säger skolans rektor i en kommentar till den flinka och noggranna lokalvårdaren Rut Svensson.

För detta arbete får Rut Svensson en månadslön på 24 100 kronor.

Ryktet om den flitiga städerska Rut har nu spridit sig och resulterat i att hon värvats av det privata städbolaget “Ett rent helvete”, där hon nu får en monsterlön på 5 700 000 kronor i veckan. Det motsvarar 24,7 miljoner i månaden, vilket kan jämföras med den tidigare månadslönen på 24 100 kronor.

Inget att säga om det. Det är så marknaden fungerar. Sätter marknadens naturlag ett värde på 24,7 miljoner i månaden för en superstäderska ska superstäderskan naturligtvis ha 24,7 miljoner.

Det här är naturligtvis inte sant. Det är hittipå från min sida. Ingen städerska, inget vårdbiträde, ingen barnskötare, ingen bussförare, ingen vanlig arbetare kommer upp i sådana löner. Det spelar ingen roll hur mycket de sliter och stressar.

Däremot är det sant att såna löner förekommer i en annan värld – inom till exempel fotbollsvärlden.

Jag läser Aftonbladets rubrik i sportbilagan 30 augusti:

Blir bäst betald genom tiderna. Ronaldos monsterdeal ger 5 700 000 – i veckan: “Han är den bästa”.

Cristiano Ronaldos återkomst till Manchester United och Premier League ger rekordlönen 5,7 miljoner – i veckan. Därmed är Ronaldo den bäst betalda fotbollsspelaren genom tiderna.

På andraplats hittar man Chelseas senaste tillskott Romelu Lukako, som “bara” får 5,4 miljoner i veckan.

På tredjeplats hamnar Kevin de Bruyne som får nöja sig med blygsamma 4,6 miljoner i veckan.

Familjen Glazer, Manchester Uniteds amerikanska ägare, hoppas att Ronaldos återkomst ska ha en liknande inverkan som Tom Brady lyckades med i NFL-laget Tampa Bay Buccaneers. Den legendariske quarterbacken hjälpte i våras Buccaneers till lagets första Super Bowl-titel på 18 år, 11 månader efter att han skrivit på. Familjen Glazer äger också Tampa Bay Buccaneers.

Det  skriver Aftonbladets sportbilaga 30 augusti.

Vilket bara bekräftar min uppfattning att fotboll på högsta elitnivå handlar mera om spel med pengar än spel med boll.

24 100 kronor i månaden till en duktig städare. 24,7 miljoner i månaden till en duktig fotbollsspelare.

Det betyder att en lokalvårdare behöver arbeta i mer än tusen år för att tjäna lika mycket som Ronaldo tjänar på ett år. Eller, för att uttrycka det mer med hänsyn taget till biologiska realiteter: Ronaldos årslön motsvarar 23 lokalvårdares sammantagna livslöner.

Frågor på det?

PS. Lästips:

Hur snabbt kan en toalett städas?” i Kommunalarbetaren.

Rolf Waltersson

Städerskan Maja Ekelöf gav 1970 ut boken “Rapport från en skurhink”.

You May Also Like