Statsministerns uttalande nyligen om att antalet asylsökande ska bli rejält färre för att Sverige ska klara integrationen möter kritik internt. Riksdagsledamoten Magnus Manhammar säger till Dagens Nyheter 22 januari att Genèvekonventionen och asylrätten är glasklar. Det finns inget utrymme för att göra det som Stefan Löfven ser som önskvärt.
– Vi har internationell rätt att förhålla oss till. Människor på flykt har rätt att söka asyl i alla världens länder, inklusive Sverige, och att vi alltid ska försvara människors rätt till skydd undan krig och förföljelse, säger Magnus Manhammar.
Det socialdemokratiska regionrådet i Stockholms län, Aida Hadzialic sade i en DN-intervju vid nyår att Socialdemokraterna delvis borde hantera migrationspolitiken som S i Danmark.
– Socialdemokraterna i Danmark vill i praktiken slopa asylrätten. De vill också samarbeta med Dansk Folkeparti. Socialdemokraterna har inte stärkts av att ha anammat en främlingsfientlig politik, de har bara förlorat sin själ, säger Magnus Manhammar
Han efterlyser en migrationsdiskussion i partiet som inte lägger fokus på skärpningar av flykting- och asylpolitiken, vilket nu är fallet.
– Just nu diskuteras all migrationspolitik genom ett filter av invandringskritik. Det är ingen seriös diskussion. Den löser varken de problem som finns eller de demografiska utmaningar som Sverige står inför.
Han säger att han inte vill förneka att det som skedde hösten 2015 innebar utmaningar, men menar att nyanserna i debatten har försvunnit eftersom knappt någon längre talar om fördelarna med att människor på flykt kommer hit.
– Vi har redan nu ett behov av mer arbetskraft, framför allt i glesbygdskommuner, och den kommande tioårsperioden kommer arbetskraftshovet bara bli ännu större i hela landet. Klyftorna ökar mellan stad och land, sjuk och frisk, fattig och rik. Men just nu är den politiska diskursen att samhällsproblemen skylls på olika grupper, det är inte värdigt.
Magnus Manhammar menar att det även har vuxit fram en tystnadskultur inom socialdemokratin under senare år, som kan kopplas till en ängslighet hos partiledningen. Bland annat pekar han på beslutet inför den senaste kongressen att tillfälligt ta bort motionsrätten.
Tommy Jansson
Länk: