Foto: Pixabay.

Snart kommer han!

Under de senaste veckorna har hundratals iakttagelser av drönare rapporterats in. Dessutom har media och säkerhetsexperter vältrat sej i spekulationer om att främmande makt (läs: Ryssland) kan ligga bakom. Nu kan svensk polismyndighet avfärda 90 procent av vittnesmålen. Det är flygplan, helikoptrar med mera som misstagits för drönare styrda av den lede Fi.

Några av fallen utreds av säkerhetspolisen (Bl.a. de som “setts” flyga nära kärnkraftverk. Representanten för polismyndigheten var ganska säker på att 100 procent i verkligheten kan avskrivas.

Vi kan alltså tala om en form av masshysteri assisterad av media, “experter” och säkerhetsmyndigheter.

“Russofobi” (ryss-skräck) och sinofobi (kines-skräck) verkar, vid sidan av Covid, vara pandemier som härjar åtminstone i Västeuropa och USA. Och inte minst i Sverige.

Det kinesiska mobiltelefonföretaget Huawei har fått känna på den US-amerikanska och Västeuropeiska sinofobin. Företaget uteslöts från att lägga offerter när G5-nätet skulle byggas i Väst. Argumentet var att Huawei säkert hade kopplingar till den kinesiska regeringens underrättelsetjänst och att Huawei , om de fick bygga mobilnät i USA och Europa, skulle fungera som spionagecentral.

Inga som helst bevis har lagts fram. Samtidigt som Sverige uteslöt Huawei nåddes vi av nyheten att USA och Danmark spionerat på svenska politiker via fiberkablar. Den svenske krigsministern Peter Hultqvist sa att han skulle ta upp saken med US-amerikanerna och danskarna. Vi har inte hört något vidare om det. Och kanske inte så konstigt. Peter Hultqvist har fått se vad som händer om man ifrågasätter US-amerikanskt spioneri och avlyssning. Just nu sitter Danmarks chef för den militära underrättelsetjänsten häktad och hotas med 12 års fängelse. En f.d. försvarsminister hotas också med 12-årigt fängelsestraff. Deras brott? Dom har talat med journalister om just spioneriet via fiberkablar. Dom har helt enkelt svarat på journalisters frågor.

När det gäller Huawei så handlar det först och främst om de US-amerikanska och västerländska tech-företagens strävan att oskadliggöra en avancerad konkurrent. Och Sverige spelar med i det smutsiga spelet. Till och med när det handlar om avlyssning av svenska politiker. Hur mycket kan Peter Hultqvist och Ann Linde förnedra sej för att tillfredsställa husbonden på andra sidan Atlanten?

Det står nu klart att Huawei stämmer olika stater för diskriminerande behandling. Sverige stäms på över 5 miljarder kronor. Huaweis beslutsamhet är förståelig. Synd bara att vi via våra skatter får betala för regeringens kryperi för USA och för sinofobin.

Peter Widèn

You May Also Like