EK-redaktören framhärdar: ”Skillt har befriat Ukraina från förtryck”

Eskilstuna-Kurirens Alex Voronov – politisk chefredaktör – beskriver fortfarande den för grovt folkrättsbrott misstänkte högerextremisten som ”en hjälte”

Igår (25/9) kunde eFOLKET berätta om att en förundersökning inletts av Internationella åklagarkammaren i Stockholm mot en känd svensk nazist. Mikael Skillt, född 1976, tjänstgjorde fram till år 2000 inom svenska armén (NB 21) och var senare under en tvåårsperiod anställd av hemvärnet. 2009 dömdes han i Sundsvalls tingsrätt till fängelse för skadegörelse och olaga hot. Motivet fastslogs som rasistiskt och straffet blev två och en halv månads fängelse. Villkorlig dom och75 timmars samhällstjänst blev det av Solna tingsrätt 2013 utdömda straffet för förseelser i samband med ett fotbollsderby. Han förbjöds närvara på både fotbolls-och ishockeymatcher.

Mikael Skillt har haft kontakter med fascistiska och nazistiska organisationer som Svenskarnas Parti, Svenska Motståndsrörelsen – föregångaren till nu aktuella Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) –  och Nationell Ungdom.

Som frivillig i den ukrainska fascistiska Azov-bataljonen har Skillt gjort sig känd för att som krypskytt ha tagit livet av ett stort antal människor. Han själv, liksom andra svenska högerextremister, har starkt bidragit till den bilden.

Det finns också uppgifter om att han fungerat som ledare för ett ”förhörsteam”, och att tortyr och dödande varit en del av praktiken. Klarlagt är att han tillsammans med andra från Azov-bataljonen också verkat inom ett slags polisiär stormtrupp.

I april 2017 meddelade Mikael Skillt att han lämnat nazismen. Han har nu grundat ett företag som heter Greywater. Likheten till namnet med det från Irak-kriget kända US-amerikanska bolaget Blackwater antyder att det handlar om ett företag för rekrytering av legosoldater.

Vi påpekade i gårdagens artikel att inte bara fascister och nazister, utan också Alex Voronov, politisk redaktör och ledarskribent på liberala Eskilstuna-Kuriren hyllat Mikael Skillt som ”en hjälte”.

Redationen

Alex Voronov: ”Skillt har befriat Ukraina från förtryck”

För att få besked om Eskilstuna-Kurirens politiske chefredaktör Alex Voronov fortfarande anser att Mikael Skillt varit och är en hjälte, trots att denne nu utreds för folkrättsbrott  ringer eFOLKETs chefredaktör Hans Hjälte upp Voronov i hemmet, eftersom han nu är barnledig från arbetet på EK:

Alex Voronov bekräftar för eFOLKET att han betraktar Mikael Skillt som en hjälte:

Han har varit med och stoppat en rysk aggression med vapen i hand och försvarat Ukraina mot denna aggression. Mikael Skillt var med och befriade halvmiljonstaden Maruopol, från det värsta förtryck som nu finns i Europa.

På frågan vad hans anser om att Mikael Skillt själv har sagt att han har dödat flera hundra människor svarar Alex Voronov.

Människor dödas i krig.

Men Voronov vill däremot inte uttala sig om den förundersökning som inletts mot Mikael Skillt för folkrättsbrott, eftersom han inte är insatt i vad denna handlar om. Enligt Voronov stred Skillt i en styrka som formellt tillhörde den ukrainska inrikespolisens nationalgarde.

Alex Voronov tillägger innan vi avslutar samtalet:

Jag känner Mikael Skillt och vet att han har tagit avstånd från sitt nazistiska förflutna.

Hans Hjälte

You May Also Like