Förundersökningen mot Mikael Skillt tas upp på nytt

Stred i den ukrainska fascistska bataljonen Azov. Har skrutit om att ha dödat hundratals, och hyllats som “en hjälte” på sociala medier av Eskilstuna-Kurirens politiska redaktör Alex Voronov

Den svenske nazisten Mikael Skillt är återigen under utredning för misstänkta krigsbrott i Ukraina, avslöjar tidningen Metro. Skillt anslöt sig 2014 som frivillig i den fascistiska bataljonen Azov, som strider för ukrainska statens räkning mot de proryska separatisterna i östra Ukraina. Mikael Skillt är den mest uppmärksammade av det 30-tal svenska högerextremister som krigat i Ukraina, detta eftersom han själv söker kontakt med medierna. I en intervju har han bland annat skrutit om att han dödat över 300 människor med sitt krypskyttegevär. Azov-bataljonen, vars symbol är den nazistiska varghaken, är den mest ökända av de många frivilligbataljonerna i Ukraina. Bland annat genomförde Azov en massaker på civila i samband med erövrandet av staden Mariupol i östra Ukraina den 9 maj 2014. Redan i oktober samma år upprättade svensk polis en anmälan om krigsbrott mot Mikael Skillt, men förundersökningen lades ner i november 2015, bland annat eftersom den ukrainska staten vägrade att samarbeta.

– Skälet var att mannen befann sig utomlands och det bedömdes som små möjligheter att få rättslig hjälp från Ukraina, säger Karolina Wieslander, åklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, till Metro.

Men nu har förundersökningen alltså återupptagits. Den formella brottsmisstanken är grovt folkrättsbrott, vilket kan ge livstids fängelse.

– Det har nu gått ganska lång tid och vi vill se om den politiska situationen i Ukraina på något sätt har förändrats. Vi vill titta på om vi nu kan få hjälp från utlandet, och ytterligare information om den här mannen och vad han uppges ha gjort, säger Karolina Wieslander. Hon betonar att utredningen är i ett tidigt skede.

– Den första svårigheten är vad vi kan få in för bevisning, och den andra är vilka faktiska möjligheter vi har att lagföra någon som inte längre befinner sig i Sverige, säger hon.

Det är dock inte bara bland ukrainska nationalister och svenska högerextremister som Mikael Skillt finner sina vänner. Den liberale skribenten Thomas Engström har i Expressen (21/10 2015) försvarat sitt privata umgänge med Mikael Skillt, och Alex Voronov, ledarskribent på Eskilstuna Kuriren, har i sociala medier hyllat Azovbataljonen och kallar Mikael Skillt för “en hjälte”.

Redaktionen

You May Also Like