Mammans lilla enkla fritidshus där Bengtzboe påstod att han bodde permanent. Foto: Robin Lorentz-Allard. Avfotograferat från dataskärmen.

Bidragsfuskare blir Skattebetalarnas förenings nya chefekonom

“3 augusti tillträder Erik Bengtzboe som ny chefekonom på Skattebetalarna. Erik har tidigare varit ordförande för Moderata Ungdomsförbundet och riksdagsledamot för moderaterna”, skriver Skattebetalarnas förening på sin hemsida.

Vad Skattebetalarna inte skriver om är att denne Erik Bengtzboe för drygt ett år sedan fick stora rubriker i media för att som riksdagsman fuskat till sig 158 000 kronor från oss skattebetalare.

Bengtzboe hade skenskrivit sig som boende i sin mammas villa i Nyköping samtidigt som han begärde ersättning för en övernattningslägenhet, en bostadsrätt som han köpt, i Stockholm. En “övernattningslägenhet” där hans fru och barn var skrivna.

Genom att felaktigt uppge sig som boende i Nyköpings kommun, kunde han plocka ut både halva månadsavgiften för “övernattningslägenheten” samt traktamente på över 64 000 eftersom hans uppgivna hemort var mer än fem mil från Stockholm.

När Bengtzboe konfronterades med uppgiften att han var skriven hemma hos sin mamma, ändrade han sig och sa att det var ett misstag – att han egentligen bodde i ett litet fritidshus som mamman ägde. Ett enkelt litet fritidshus med mycket låg standard.

När detta avslöjas av tidningen Aftonbladets granskning “Maktens kvitton”, förklarar Bengtzboe att det var av “misstag” han lämnat osanna uppgifter för att få ut ersättningen från oss skattebetalare.

Detta “misstag” ansågs dock så allvarligt att Erik Bengtzboe tvingades lämna sitt post som riksdagsledamot.

“Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada av den senaste tidens uppmärksamhet kring riksdagens ersättning för hans boende”, var moderatledaren Ulf Kristerssons förklaring till varför Bengtzboe fick lämna sitt uppdrag som riksdagsman.

Denna brist på trovärdighet är dock inte större än att han nu tar över som chefekonom på Skattebetalarnas förening. En förening som säger sig “verka för låga skatter och varsamhet med skattebetalarnas pengar”.

Nu har de alltså skaffat sig en chefekonom som har egen erfarenheter av hur man handskas “varsamt med skattebetalarnas pengar”.

På tal om Skattebetalarnas förening, kommer ni ihåg deras kampanj “Hälften kvar”? Det var väl på 1980-1990-talet man drev kampanj mot höga marginalskatter med kravet att man inte skulle betala mer än hälften i skatt. Att man skulle få “Hälften kvar”.

Det visade sig då att Skattebetalarnas förenings dåvarande VD, Björn Tarras-Wahlberg, genom “kreativ skatteplanering” betalade långt mindre än hälften av sin höga inkomst i skatt.

“Ni ska inte göra som jag gör. Ni ska göra som jag lär”, som prästen sa.

Rolf Waltersson