Out n’ Loud – en musikmötesplats i Hedemora

Hedemora Out n’ Loud startade 2014, Coronan slog till och stoppade tillfälligt publiken från nöjet att samlas fram till november 2021. Och där är vi nu – fysiskt och kronologiskt. Stefan “Cuba” Arnesson – en av de ideellt arbetande eldsjälarna ger en kort intervju inför eftermiddagens arrangemang.

– Coronan kom och vi kunde inte ordna arrangemang med sittande publik med mindre än femtio personer, vi lägger ner så länge. Och uppehållet blev längre än vi trodde.

Out n’ Loud är vad jag skulle kalla ett slags musik-kollektiv i Hedemora, sprunget ur Tonkällan – ett musikcafé som startade 1980, vidare Dalarocken 1981 till 1996 och nu sedan 2014 – Out n’ Loud.

Ett gäng entusiaster med musiken som ett kraftigt drivande intresse samlades med den drivande krögaren av Hedemora Stadshotell och enas om att köra en idé med musik på en lördag eftermiddag i månaden i hotellets disko. Krögaren står för lokal inklusive servering, Out n’ Loud fixar resten – bokar musik, ordnar ljudanläggning och “marknadsföring”,  win-win.

– Vi gör ett försök att starta upp nu, november och december är bokade och vi utvärderar och ser hur nästa fas kan komma till nästa år. Ingen vet ju hur coronan slår.

Lördag eftermiddag i Hedemora, det mesta är stängt och innan middagen ska fixas finns utrymme för njuta av god musikunderhållning – affischer i stan pekar på att punkbandet Attentat är vakna och har spelglädje. Ytterligare fyra artister/band är bokade – Bjoern, Stiletto Express, Amen Va’ Fan, Velvet Insane – lokala artister/band och stockholmare med glädje.

– Krögarn som drev puben konkade i och med coronan men det drabbar inte hotellet som vi jobbar med, Hanna som driver hotellet är fortfarande med oss. Vi har nu startat förening och det gör det lättare för oss när vi söker sponsorer.

Det är dags nu, klockan är två på eftermiddagen och nu kör vi.
En av eldsjälarna – Mattias Kärvemo tar mikrofonen, hälsar alla välkomna.
– Kul att ses igen efter allt som kommit emellan.

Dagens första artist Bjoern, lokalt från Hedemora, gör en mjuk och mycket vacker entré.
Och efter denna artist vill jag bara gå hem och behålla henne i mitt minne, det var så jävla vackert och fint så jag behöver inte mer idag.

Men det kommer mera – Amen Va’ Fan som är nollåttor utan ansvar, Stiletto Express – nästan lokalt från Fagersta, Velvet Insane glittrar och sen kommer de’ då – Attentat, som vi har längtat, punkfrisyrer och “all inclusive”. Attentat spelade här i Hedemora för 37 år sedan, då på Tonkällan.

– Intresset från publiken syns när band och artister äntrar scenen, publiken står vända mot scenen, lyssnar och har ryggen mot baren.

– De omkostnader vi har är förhållandevis små, publiken bidrar gärna när hinken går runt med kontanter och även via swish. Artisterna ställer upp “gratis”, får mat, husrum och resekostnader betalda. Ljudtekniker hyrs in av lokala tekniker.

Jag står i dörren på väg ut, paret som går före mig ut – kvinnan vill komma hem till lördagsmys och mannen vill ta en öl till och jag rullar vidare ut i den kommande lördagsnatten.

Tommy Fredriksson