Aftonbladet. Nordnets sparekonom Frida Bratt inklippt längst ner till höger.

Så enkelt kan DU bli miljonär

Med jämna mellanrum kommer Aftonbladet med tips om hur man blir rik. Senast är onsdag 2 september där man redan på tidningen framsida basunerar ut “Så enkelt kan du bli miljonär”. Ordet “miljonär” skriker man ut med röda bokstäver.

På en helsida inne i tidningen ger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet goda råd om hur enkelt det är för alla att bli miljonär. Man ska spara – minst 10 procent av sin lön ska man spara varje månad.

Sedan visar hon fem exempel, men jag redovisar ett av dem. Det räcker för att ni ska förstå poängen med det hela.

“Så lång tid tar det att få sparpengarna att växa till en miljon”

Det är Sara, 18 år:

“Sara har precis fått sitt första jobb som vikarie på ett vårdboende. Hon bestämmer sig för att börja månadsspara så gott hon kan varje månad inför framtiden.

Månadssparande: 500 kronor”.

Då tar det, enligt sparekonom Frida Bratt, 34 år för Sara att bli miljonär.

När jag tar fram min pappas gamla räknedosa som är minst 40 år gammal och räknar, är det något som inte stämmer.

Om Sara, 18 år, sparar 500 kronor i månaden är hon miljonär efter 34 år.
34 år är lika med 408 månader enligt pappas gamla räknedosa.
408 månader gånger 500 kronor. Det blir bara 204 000 kronor.

Det fattas alltså 796 000 kronor för att Sara ska kunna titulera sig miljonär.

Men så läser jag Aftonbladets artikel noga. “Har du några tips på hur man lyckas spara ihop miljonen?”, frågar Aftonbladets reporter Elisa Amorelli.

“Ja, det enklaste är att placera pengarna där de får växa”, är svaret från sparekonomen på Nordnet Frida Bratt.

Och där är vi tillbaka på ruta ett. Jag har slagit min panna blodig och grubblat över det där fenomenet att “pengar kan växa”. Att de liksom växer av egen kraft. Jag måste erkänna att jag aldrig har förstått hur det går till.

Däremot har jag en teori om att det är genom arbete som saker och ting ökar i värde. Att pengar i sig inte kan “arbeta”, utan att det är människor som genom sitt arbete skapar ökat värde och “tillväxt”.

Ja, i ärlighetens namn är jag inte ensam om den teorin. Karl Marx var ju inne på samma linje när han skrev sin “mervärdesteori”.

Så när sparekonomen tycker att man ska “placera pengarna där de får växa”, betyder det att man blir miljonär genom att tillgodogöra sig frukterna av andras arbete.

För att återgå till Sara som sparar 500 kronor i månaden. Det tar nästan 167 år för henne att spara ihop till den där miljonen på gammalt “hederligt” vis. Eftersom Sara är 18 år när hon börjar spara, är hon således miljonär vid 185 års ålder.

Det där med att sko sig och bli rik genom andras arbete ser vi dagligen exempel på. Det finns till och med böcker med tips om hur man blir miljonär utan att arbeta.

Blondinbella, eller Isabella Löwengrip som hon heter, har skrivit boken “Aktiedrottning”, med undertiteln “Den enkla vägen att få pengarna att växa medan du sover”.

I en annan bok ges tips om hur man blir miljonär. Men där måste man i alla fall hålla sig vaken:

“Så här blir du miljonär i hängmattan”. Men det kanske funkar även om man slumrar till en stund i hängmattan.

Om man är lite otålig och inte vill vänta, som Sara, i 167 år på att bli miljonär, finns det boktips om hur man bli miljonär redan innan man fyllt 30.

“Så kan du också bli Miljonär innan 30 och Pensionär innan 40”, som är “en guide till ett liv i frihet”.

På tal om frihet – eller snarare valfrihet. När jag kollar Nordnet, där Frida Bratt arbetar som sparekonom, hittar jag följande:

“Spara i fonder. Se dina pengar växa med hjälp av fonder. Du behöver inte vara expert för att få avkastning på dina pengar. Det finns fonder för alla behov. På Nordnets fondtorg hittar du Sveriges största fondutbud. Vi erbjuder över 1 500 fonder från världens alla hörn, varav merparten är helt gratis att köpa och sälja”

WOW! Över 1 500 fonder att välja. Det kan man kalla verklig valfrihet.

Jag har skrivit om den här penningkåta hysterin tidigare under rubriken “Ge pengarna en chans att växa över tid”, eFOLKET 26 februari 2020.

Rolf Waltersson

You May Also Like