Maja Heurling och Ola Sandström. Foto: Christopher Anderzon

Musiktips – Nya skivor i oktober

Oktober är en månad som bevisar att musik verkligen kan vara vacker. De båda skivorna här under är vackra på olika sätt men det som förenar de båda är olika människoöden.

Joel Alme – Bort bort bort

Joel Alme är alternativet för oss som aldrig riktigt orkat med Håkan Hellström, framför allt inte efter att han blev folklig. Trots att de båda göteborgarna är snarlika sångmässigt känner jag mycket mer hjärta i Almes låtar, ett hjärta som förvisso är ganska trasigt men ändå genuint. Att Alme kommer från en uppväxtmiljö med missbruk och sociala problem hörs ganska väl i den progginfluerade popmusiken. Bort Bort Bort innehåller nio vackra och sköra låtar. IFK Göteborg kan vara stolta över att Joel Alme sjunger deras inmarschlåt innan matcherna på Ullevi.

Maja Heurling & Ola Sandström – Irrbloss

Irrbloss innehåller 13 tonsatta dikter skrivna av Signe Aurell. Diktsamlingen Irrbloss gav hon själv ut för hundra år sedan. Innan Signe emigrerade till Amerika var hon involverad i Fredrika Bremer-förbundet och väl i Amerika var hon fackligt engagerad i Syndikalistiska IWW. Att Maja Heurling och Ola Sandström blev trollbundna av hennes dikter förstår jag då jag själv blir alldeles tagen av texterna. Tonsättningarna blandas av visa och folkmusik, ganska avskalat men otroligt välarrangerat där både Maja och Ola står för fina sånginsatser. Den dikt som drabbar mig hårdast är den om Joe Hill i låten Joseph Hillström. Musik kan aldrig bli vackrare än i Vinterkvällar. Vilken fantastisk skiva det här är.

You May Also Like