Recension: Simma I Vättern – Är du nöjd?

Band: Simma i Vättern.
Skiva: Är du nöjd?
Genre: Punk.
Utgivningsår: 2018.

Eskilstunabandet Simma i Vättern bildades 2004 och har själva släppt några skivor innan Buzzbox Records tog vid och släppte “Inget blir som man tror” 2007 vilket är bandets senaste skiva. 2011 spelade de in 12 nya låtar men skivan dröjde och släpptes inte förrän i år.

Simma i Vättern spelar solid svensk punk, trallpunk om man så vill. Att de inte är ett större namn inom den sortens punk tycker jag är märkligt. För de gör det precis lika bra som Mimikry, Varnagel och de band som kom i en sorts andra våg när det gäller svensk melodiös punk mellan 2000-2010.

Jag tror att Simma i Vättern har lyssnat en hel del på Charta 77, Coca Carola, Dia Psalma och Skumdum, de har med andra ord plockat lite här och där från de senaste 30 åren och mixat ned det till hur trallpunk låter idag. Jag föredrar de ösiga låtarna som “Hatet” och “Storebror”, för när de drar ner på tempot tenderar det att bli lite för snällt. Det är väl egentligen bara Ulke från Strebers/Dia Psalma som kan sjunga punkballader på ett bra sätt. Men just när de öser tycker jag att sången är strålande.

Flera av de 12 låtarna håller en fin klass, det är välspelat med snygga melodier. Jag hoppas att Simma i Vättern med den här skivan kan återväckas rejält och jaga trallpunkens stafettpinne. Vi behöver fler aktiva punkband i Eskilstuna.

Det är alltså 7 år sedan skivan spelades in och nu finns bara en tanke, hur låter Simma i Vättern idag? Jag hoppas att det kommer ett svar på den frågan inom en inte alltför lång framtid. På 90-talet hade Birdnest Records eller Beat Butchers Records varit självklart för Simma i Vättern, nu går mina förhoppningar till Buzzbox Records eller Second Class Kids Records.

You May Also Like