Charta 77 – En Annorlunda Julsaga

Här kommer en julhälsning från Köping, närmare bestämt Charta 77 som har skrivit en annorlunda julsaga, en som rör sig bort från det glättiga. För julen är inte bara frid och fröjd. Det här är tider då kommers skapar både stress och press.

Under coronapandemin har Charta 77 knåpat ihop en låt om en annan sorts pandemi, julen. Men som titeln säger är det här ingen vanlig jullåt. Förvisso har musiken flera av de komponenter som en jullåt ska ha men med en text som berättar om de mindre positiva delarna med julen.

För visst har denna högtid spårat ur. Framför allt i detta sekulariserade samhälle där firandet av Jesus födelse sedan länge känns bortglömt till förmån för en konsumtion som skapar en enorm stress. I texten kan man höra en bedrövad Jesus på sitt kors titta ner på mänskligheten och bara önska att julen snart är över.

Musikaliskt är detta en ganska radiovänlig låt men frågan är hur mycket den kommer att spelas i radio, under julen vill vi ju bara höra trevliga sånger. För julen är en tid då många vill blunda för sanningen. Allt är dock inte nattsvart, det här är även en tid då många öppnar sina hjärtan och bidrar till de som har det svårt.

En Annorlunda Julsaga ger mig så mycket mer än vilken valfri julklassiker som helst. De galenskaper som finns behöver verkligen uppmärksammas och Charta 77 gör det med den äran.

You May Also Like