Upplockad musik i juni

Sommar, men musiken tar inte semester. Bara nu den senaste helgen var det minst fyra punkfestivaler utspridda över landet. Det är svårt att hänga med även om man bara fokuserar på en genre vilket jag försöker att inte göra när jag skannar av och skriver om den senaste tidens musikflöde.

Ska ’n’ Ska – De va då

Ett av landets svängigaste band Ska ’n’ Ska släppte en ny singel i mitten av juni. Mycket av bandets driv kommer ifrån blåssektionen som så många gånger förut tycks hämta mycket inspiration från den latinamerikanska musiken. Det går helt enkelt inte att sitta still när Ska ’n’ Ska levererar sin energifyllda baktaktsmusik.

Menagramo – Il Treno Per Brescia

Akustisk punk, folkpunk, kalla det vad du vill, bra musik är bra musik. Det här gör sig dessutom oerhört bra på italienska, det blir liksom så karismatiskt. Menagramo är en duo från Brianza som har några skivor i ryggen och kallar själva sin musik för country/punk. Och ärligt talat är det här en låt som är så stark att den kan slåss om att hamna på min topp-10 när året ska summeras.

Pastoratet – Gör som du vill!

Då hamnade vi helt plötsligt i Tidaholm där Pastoratet huserar. Här får vi en god portion av ösig svensk punk med klassisk punktematik om att duga som man är och göra som man vill. Pastoratet har, mycket tack vare Goran på sång, ett väldigt eget ID. De är dessutom ett suveränt liveband. Det börjar väl faktiskt bli på tiden att de släpper ett helt album nu, det var minst sagt ett tag sen.

Nio Blankt – Hundra dagar upp och ner

Fredrik Georg Eriksson har fler än sex stränga på sin lyra. Med en bakgrund i bland annat Twopointeight samt ett soloprojekt lirar han sedan flera år tillbaka även med No Fun At All, sen dök även det här upp i flödet. Nio Blankt som jag skulle benämna som någon slags aggressiv postpunk där Erikssons karaktäristiska sång betyder mycket. Det här är ett band att hålla koll på.

Red Hot Riot – Last Day

Jag har haft koll på brittiska Red Hot Riot sedan de spelade på Late Summer Meet i Eskilstuna förra sommaren och under 2023 har de släppt tre singlar varav Last Day är den senaste. Deras rockabilly är både melodiös och medryckande, en bra bit från det traditionella och med sina distade gitarrer står de i alla fall med ett par tår i punkrocken.

You May Also Like