Aggressive Soccer Moms. Foto: Anja Åberg

Recension: Lokal minimalistisk postpunk

Band: Aggressive Soccer Moms
Skiva: Groucho No.5
Utgivningsår: 2019
Genre: Postpunk
Skivbolag: Pipaluckbolaget

Tidigare i år, närmare bestämt den 7 mars släppte Eskilstunaduon Aggressive Soccer Moms debutalbumet Groucho No.5. Bandet består av Thomas Wahlström och Anders Bergström. På skivan har de även fått hjälp av Eskilstunaprofilerna Jörgen Bröms och Stefan Wistrand.

Fyra av de elva låtarna har tidigare släppts som singlar på digitala plattformar. Albumet finns förvisso också på Spotify men även som fysisk CD-skiva, den kan med fördel införskaffas på July Morning i Eskilstuna.

Att “Fotbollsmorsorna” hämtat mycket inspiration från det brittiska bandet Young Marble Giants berättade de redan i min intervju från förra sommaren. Till exempel skulle deras bandnamn också bestå av tre ord. Sen finns även det minimalistiska med bara sång, gitarr, bas och trummaskin i en väldigt enkel produktion som ändå blir effektfull.

Även om postpunken ligger till grund för bandet har de även något som för tankarna till den brittiska beatrocken och band som The Zombies och The Kinks. Sen är förmodligen inte Aggressive Soccer Moms ute efter att vara lika medryckande som de banden. De har tagit en annan väg, en mer monoton väg som kanske vissa har svårt att förhålla sig till. Det finns ju liksom inga svängiga refränger att sjunga med i.

Duon har förklarat att musiken kräver tålamod. Jag kan bara hålla med. För lyssnar man aktivt finns det flera lager att ta till sig av. Går det att dansa till då? Musik behöver inte alltid vara glad för att bjuda in till dans. Se bara på Hårgalåten, där dansades det trots att glädjen knappast var närvarande.

Läs även: eFOLKET intervjuar Aggressive Soccer Moms

You May Also Like