Månadens band: Aggressive Soccer Moms

Månadens band tog en paus under juli men är nu tillbaka och kommer att bjuda på två band i augusti. Först ut är Aggressive Soccer Moms från Eskilstuna. Deras musik kräver enligt de själva en hel del tålamod. De håller för närvarande på med att spela in en LP som ska vara klar om några månader.

Aggressive Soccer Moms består av de gamla punkrävarna Thomas Wahlström och Anders Bergström. Thomas är konstnär och poet och huserar även som sångare i punkbandet Bleak Outlook. Anders var med och startade upp Pipaluckbolaget i början på 80-talet och spelade punk i bandet Allan Ladds. Nu har de slagit sina kloka huvuden ihop och bildat Aggressive Soccer Moms.

Bandet är en duo där Thomas sjunger och spelar melodica medan Anders spelar gitarr, bas och står för trumprogrammeringen. Till inspelningar och spelningar lånar de dock in polare som spelar med dem. Thomas säger att han blev poet för att han egentligen ville skriva texter till musik men hittade aldrig någon som tog honom på allvar, ingen som ville spela med honom. Nu helt plötsligt har han två band. Det är så enkelt att spela med Anders, han kommer med en melodi och jag har några rader och så har vi en låt.

Aggressive Soccer Moms bildades under sommaren 2017 men de började inte repa förrän till vintern. Det började med att de gav varandra referenser på musik de gillade. Efter att ha diskuterat hur de skulle låta var det bara att köra. Och när de väl kom igång gick det ganska snabbt.

Annat var det med det speciella bandnamnet. Det var en process. Eftersom Anders älskar fotboll och är fotbollstränare ville han ha “soccer” med i namnet. Dessutom skulle det bestå av tre ord precis som bandet Young Marble Giants, ett band som både Anders och Thomas gillar. De satt och spånade på varsitt håll och kom med flera idéer men när Aggressive Soccer Moms dök upp som förslag var det inget mer att snacka om.

Anders vill beskriva Aggressive Soccer Moms som tidig postpunk. Den som kom redan 79-80 med band som redan nämnda Young Marble Giants men även Wire. Det är en förgrening av den tidiga punken som vi byggde vidare på. Sen är vi ganska minimalistiska också säger Thomas som dessutom gillar krautrock. Krautrock är ofta upprepande och monoton och det är vi också. Ett annat band som har betydelse för Aggressive Soccer Moms är Velvet Underground.

De är båda väldigt nöjda med hur de låter och tycker att de bara blir bättre och bättre. Men Anders vill verkligen trycka på att det krävs tålamod. Lyssnaren måste lägga ifrån sig sin smartphone och verkligen lyssna på helheten. Därför är det viktigt med tålamod och inte byta låt efter 20 sekunder. Vi får köra med handklovar, sätta fast folk och mata våra låtar, till slut kommer de att älska oss. Skämt åsido, vi kommer att nå ut med envishet och att vara konsekventa.

Just nu håller de på att spela in en LP som förhoppningsvis ska bli klar inom några månader. De är dock inte riktigt överens om hur den ska släppas. Thomas föredrar ett fysiskt format medan Anders tycker det är rimligt att börja med digitala plattformar. Det är Anders skivbolag Pipaluckbolaget som kommer att släppa den.

Det finns en tydlig målmedvetenhet inför framtiden. De ser fram emot att spela live och har redan nu, innan de ens släppt sin första skiva, idéer till kommande skivor. Hittills har de släppt två EPs som finns ute på Spotify och går att lyssna på här under.

Kontakta Aggressive Soccer Moms via Pipaluckbolaget på Facebook

You May Also Like