Quilty och Andy Irvine på Teatern i Eskilstuna

Quilty firar 30 år och har bjudit in Andy Irvine, under tisdagskvällen spelade de på Teatern i Eskilstuna vilket var deras turnépremiär. Det blev minst sagt en fantastisk kväll.

På något sätt känns det overkligt, att jag såg Andy Irvine uppträda igår, i Eskilstuna. Men så var det, vilket både arrangörer och Quilty ska ha en stort rungande tack för. Konserten pågick i nästan två timmar och var uppdelade i två set. Som vanligt är det alltid en fröjd att få uppleva Quilty. Deras musikalitet är otrolig och det är inte svårt att höra att Irvine verkligen varit en stor källa för inspiration för bandet.

Quilty firar alltså 30 år i år och det firar de med den här turnén där de bjudit in Andy Irvine som bland annat har spelat med band som Sweeney’s Men, Planxty och Patrick Street. Han har varit aktiv i folkscenen sedan 60-talet och ses som en av de största när det gäller irländsk folkmusik. Den här kvällen var något utöver det vanliga, Quilty är som vanligt ren perfektion i hur de behandlar sina instrument och sin stämsång. När sedan Andy Irvine, med en irländsk mor och en skotsk far klev på scenen ökade temperaturen än mer.

Tillsammans bjuder de på irländsk folkmusik med en markant melankolisk ådra, ganska långt från den glada och dansanta irländska pubmusiken. Texterna är ofta bitterljuva, ibland till och med nattsvarta, men så är det med den irländska humorn. Det är galghumor på hög nivå där döden närvarar titt som tätt. Andy Irvine har dessutom det där melankoliska uttrycket i sin röst, så det gifter sig väldigt bra.

I det andra setet var det Irvine som fick inleda solo, bland annat med The Blacksmith, en engelsk folksång som han spelade in med Planxty på 70-talet. Irvine har ju en enorm låtkatalog så det var bara att luta sig tillbaka och njuta. Några av höjdpunkterna var bland annat en annan Planxtylåt, Bonny Light Horseman, samt den instrumentala makedonska folklåten Suleman’s Kopanitsa som Irvine skrev till sitt band Mozaik, där dammade dessutom Dag Westling av sin tin whistle.

Kvällens extranummer bestod bland annat av Sally Brown där Gideon Andersson med stor inlevelse bjöd in och instruerade publiken att sjunga med och det blev en mäktig stämning på Teatern. Som sagt, det här blev en fantastisk kväll och har man möjligheten tycker jag att man ska ta chansen att se Quilty med Irvine, resterande turnédatum finns på bandets hemsida.

Text, foto och film: Mikael Ström

You May Also Like