Slaveriet. Foto: Kristoffer Granath

Musiktips i september – Andra delen

Som utlovat, här kommer ett par musiktips från månadens andra halva. Här fokuserar jag på nya album och det har släppts en del riktigt högoktaniga sådana där några gamla favoriter dyker upp. Jag säger som Dag Vag:

Ibland står det stilla
Ibland kommer ett nytt ess
Men känns det bara äkta
Då är det svårt att stå emot

Avantgardet – Från Nybro wiw Lavv

Landets viktigaste band har släppt sitt nionde album , de senaste albumen har haft en något längre startsträcka för mig än de tidigare, men Från Nybro Wiw Lavv trängde sig in i mitt hjärta väldigt snabbt, som in the good old days liksom. Hur kan man till exempel inte bli berörd av de underbara stämmorna i Bankkontor och Sunkhak, eller den nakna, sköra Tänker på Sverige. Det är så pass starkt att jag måste stänga av och reflektera det jag hört. Jag blir så tvärförbannad över all egoism i det här samhället, oavsett om det är den pågående våldsspiralen, den högerextrema politiken eller kapitalet i stort. När allt ser som mörkast ut finns alltid Avantgardet där, och det handlar inte om catchy popmelodier som man kan tralla med till. Det handlar om hjärta, det handlar om hopp och det handlar om att det faktiskt finns någonting kvar att kämpa för här där vi lever. Den här skivan är en av Avantgardets mest berörande.

Världen Brinner – RESET

Det har hunnit gå tre år sedan Världen Brinner släppte sitt första album, däremellan har de släppt ett gäng singlar men nu är äntligen RESET ute. Här blandar de låtar på både svenska och engelska. Jag tycker att de svenska låtarna blir något mer slagkraftiga, som Ur Kaoset, en av deras bästa låtar någonsin. Jag har dock inga problem med de engelska låtarna, Världen Brinner behärskar det bra och det skulle inte förvåna mig om de faktiskt lyckas även internationellt, i Sverige är de ju redan ett erkänt band. RESET är, som vanligt när det gäller Världen Brinner, fyllt av mycket känslor och passion. Melodiös rockig punk på hög nivå med klara budskap. Det är sånt här jag önskar skulle få mer utrymme istället för all menlös musik som pumpas ut överallt.

Eek-A-Mouse – Eekziled

Den jamaicanska reggaeartisten Eek-A-Mouse, en riktig legend i scenen, har haft en väldigt aktiv månad där han, utöver detta album, även släppt ett par singlar där flera har varit collabs med andra artister. Det är svårt att inte älska Eek-A-Mouse och hans karaktäristiska sång och det känns som att han har lekt fram det här albumet. Aningen spretigt och ibland kanske lite för mycket dancehall för min smak, samtidigt är det alltid en fröjd att höra hans röst. Och det finns ett par rejält tunga låtar här, som Working Girls / I Am Glad Fi Dis Dub, Send De Marley Bwoys Dem Kum och Big Bumbo Hole. Givetvis är det dessutom en orgie i “Bidi Bidi Bong” rakt över.

Slaveriet – Ett småskaligt krig

Second Class Kids Records har skivsläppardag i dag, utöver Slaveriet släpps även nytt med Kapten Grå, Anti-Lam Front och Kardinal Synd. För mig har Slaveriet avancerat till att bli ett av landets bästa band med sin melodiösa men ändå förbannade punk. Det här är ett komplett album som har hunnit snurra många gånger på skivspelaren. En faktor som gör att Slaveriet har växt är utan tvekan Angelica “Loppan” Gustavssons sång, hon har adderat en ilska som gör att texterna skär rakt in i märgen. Hur bra är till exempel inte Rad För Rad och Utvald? Ett småskaligt krig är fantastisk melodiös hardcore, en fusion av Bad Religion och Cosa Nostra skulle jag säga och Skaraborg levererar igen.

Läs också:

Musiktips i september – Fantastisk musikmånad

You May Also Like