Punk In Dublic hyllar NOFX

Jag recenserade debutalbumet med Punk In Dublic för en kort tid sen och kände att projektet är så intressant att jag ville veta mer. Det kanadensiska bandet Punk In Dublic gör reggae/dub-covers på NOFX-låtar och debuten Emergency Broadcast Sound System blev en riktig fullträff. Jeremy Costa är motorn bakom det hela och svarade på mina frågor.

Först och främst, grattis till ett riktigt bra debutalbum, vad är dina känslor nu när det äntligen är färdigt?

Stort tack, det är verkligen kul att du har fattat och tycker om konceptet, det betyder mycket. Med en bebis i hemmet och mycket jobb som producent känner jag mig lättad och lite stolt. Eller, ärligt talat känns det helt fantastiskt.

Jeremy Costa. Foto: Tamara Costa

Vilka är ni som ligger bakom Punk In Dublic?

Det är jag, Jeremy Costa, jag jobbar som producent och artist här i Montreal. På albumet spelar jag bas, gitarr, synt och sjunger och har producerat, mixat och mastrat allt. Visst är det mitt projekt men det hade inte fungerat utan ett bra teamwork. Framför allt vill jag nämna Ryan, vi växte upp tillsammans och började spela punk när vi var 12-13 år. Han spelar keyboard och sjunger lite på skivan. Sen har vi Sammy som är en riktigt bra trummis, han har tillfört väldigt mycket med sitt briljanta trumspel.

Utöver det har vi Joyce N’sana som sjunger på Lori Meyers, hon är helt otrolig. Det var min fru som rekommenderade henne när jag nämnde att jag ville ha en kvinna med mycket pondus till den låten. Och när vi ändå snackar om min fru måste jag tacka henne, utan henne hade inte slutresultatet varit så bra som det är. Även Sandrine Chouinard ska ha ett stort tack för hennes sång på Leaving Jesusland och för hennes körsång på flera av låtarna. Sist men inte minst, Danny Rebel som har gjort skivomslaget, samt Mirek Hamet och Alex Biro som har funnits i bakgrunden.

Joyce N’sana. Foto: Strophe Photography

Hur har arbetet med låtarna gått till?

Jag har hela tiden velat behålla grundstrukturerna i låtarna och har byggt från grundackorden. Eftersom våra låtar är långsammare än originalen har det även funnits utrymme för olika tillägg. Men det allra viktigaste har ändå varit basen eftersom den är en fundamental del i reggae. För att den ska passa har jag behövt skriva en hel del nya basgångar och jag tycker att den ger låtarna ett unikt sound.

NOFX har ju en enorm katalog med hundratals låtar, hur kommer det sig att du valde de låtarna som är med på skivan?

Det var en väldigt tuff process. Jag satte ihop en lista med mängder av låtar men till slut bestämde jag mig för att välja en låt från varje skiva med en gräns på 40 minuter eftersom planen är att det ska bli en vinyl-LP. Vissa av låtarna är några av mina favoritlåtar men jag ville även ha en bra blandning av klassiker och lite mindre kända låtar. Samtidigt ville jag inte vara så förutsägbar och bara välja de mest kända låtarna. Lori Meyers däremot var jag bara tvungen att ha med.

Ett urval av NOFX album

Så, har ni fått någon respons från NOFX än?

Jag har inte hört något från dem men jag hoppas att de kommer att uppskatta låtarna när och om de hör dem. Jag har gjort det här med kärlek och lika mycket som en gåva till bandet som för eget nöjes skull.

Är Punk In Dublic ett studioprojekt eller har ni några planer på att spela live framöver?

Just nu är det bara ett studioprojekt men vår ambition är att göra några spelningar i Montreal till sommaren. Problemet är att Ryan och Sammy bor i New York, sen behöver vi fler medlemmar om vi ska kunna spela live.

Vad är det som attraherar dig med NOFX och Fat Mikes låtskrivande?

Jag gillar hans sätt att berätta historier samt hans vokabulär. Texterna har dessutom förmågan att kunna vara både uppkäftiga och smädande men lika ofta väldigt smarta, han balanserar det på ett briljant sätt. Sen har de inte så många refränger, låtarna liksom far fram som ett tåg från en station till nästa. Det är en berättarkonst som jag också försöker använda mig av i den musik jag skriver. Det märkte jag faktiskt först när jag gjorde den här skivan.

NOFX på Gröna Lund 2016. Foto: Daniel Marklund

Jag är ganska dålig på den kanadensiska punkscenen, jag känner så klart till D.O.A, The Real McKenzies och framför allt mitt favoritband Propagandhi, du kan väl berätta lite om scenen i Kanada och Montreal?

Jag älskar verkligen Propagandhi, de var en stor influens för mig när jag växte upp. Montreal har alltid varit en riktig punkstad och det känns som att scenen blomstrar just nu. När jag växte upp var det ofta spelningar och man kunde hänga med punkare i alla åldrar och från alla bakgrunder, stämningen var alltid jättebra.

Det känns dessutom som att det finns lite av ett vänskapsband mellan NOFX och Montreal. De spelar ofta flera kvällar i rad här och de har dessutom gjort ett par hemliga spelningar på Foufounes Electrique som är ett väldigt litet ställe för ett band som NOFX. Sen har de även gjort en stor nyårsspelning här.

Hur tar ni det här vidare nu? Det finns ju fortfarande massor av NOFX-låtar att göra covers på men kan det även bli så att ni ger er på att göra covers på andra band eller känner ni er låsta till NOFX med tanke på namnet Punk In Dublic?

Just nu handlar det uteslutande om NOFX-covers men om det skulle bli så att vi spelar mycket live framöver kan jag tänka mig att vi slänger in någon låt med Bad Religion, Propagandhi eller Frenzal Rhomb. Men som sagt, just nu handlar det bara om NOFX.

Nästa steg är att försöka styra upp en vinylskiva vilket jag hoppas kan finansieras av en crowdfunding. För även om det inte handlar om pengar så har det här projektet kostat mig en hel del. Att kunna få tillbaka lite av de pengarna skulle göra att jag kan börja med nästa projekt snabbare och jag har höga ambitioner för nästa skiva men det är hemligt än så länge.

Baksidan av Emergency Broadcast Sound System

Tror du att ni kan få folk att öppna ögonen både för reggae och NOFX?

Jag hoppas verkligen det, jag har både vänner och familj som aldrig riktigt tyckt om det punkiga med NOFX men som faktiskt uppskattar att höra låtarna på det här sättet.

Är det något annat du känner att du vill tillägga?

Stort tack för att du tog dig tid att snacka lite med mig, det betyder mycket och det känns skönt att veta att det finns andra NOFX-fans som gillar det vi har gjort. Och sen hoppas vi så klart att vi inte har slaktat låtarna totalt.

Punk In Dublic på Facebook

You May Also Like