Recension: Proggig folkmusik med Niina Palm

Artist: Niina Palm
Skiva: Motståndskraft
Utgivningsår: 2019
Genre: Folkmusik

Den här skivan är en andra del i det projekt Niina Palm kallar Motståndskraft. Lite kort kan man säga att det är en protest mot artisters och musikers kanske inte alltid alltför bra villkor. Till exempel handlar “Naturens lag” om att stå emot marknadskrafternas indoktrinering att pengar är mer värt än både människa och kultur.

De sju låtarna är fyllda av tankar och åsikter som ackompanjeras av en musikalisk explosion. Niina är verkligen duktig på att hitta rätt känsla i musiken för att lyfta fram texterna. Det hörs så väl när en låt förmedlar vemod, hopp eller någon annan del av livets nyckfullheter. Givetvis måste även de övriga musikerna som medverkar berömmas, arrangemangen är klockrena och här samsas bland annat banjo med tvärflöjt, piano och snygga körer.

Niina har en ganska klassisk folkmusikröst med vackra falsetter som används väl. Däremot finns inte den där skörheten som jag brukar uppskatta. I det här fallet gör det ingenting. Med Niinas något tuffare sång blir varje ord hon sjunger genuint. Jag tänker mer på Turid än på till exempel Sofia Karlsson.

Och visst är det så att helheten andas mycket svensk proggmusik. Där fyller Motståndskraft ett hål som är mer kompatibelt med samtiden i jämförelse mot det som kom på 70-talet. För ärligt talat, alla gamla progglåtar har kanske inte åldrats med värdighet.

Jag håller “Sista striden” och “Jordens polska” som favoritlåtar men det är såklart en smaksak. Att hitta favoritlåtar är egentligen inte vad Motståndskraft handlar om. Alla låtarna håller hög klass och det viktiga är vad Niina vill förmedla med helheten. Så ta er tid, lyssna och tänk efter, jag lovar att ni kommer att få ut något av det.

Under hösten kommer eFOLKET att publicera en intervju med Niina Palm där hon berättar mer om Motståndskraft och sin syn på kulturbranschen. Missa inte att lyssna på hennes låtar och podcast på länkarna här under.

You May Also Like