Punk In Dublic – Reggae, Dub och NOFX

Punk In Dublic är ett projekt startat av Jeremy Costa i Montreal, Kanada. Är man bara en aning insatt förstår man på namnet vad det handlar om. Man kan helt frankt säga att det här är ett NOFX-coverband där de transformerar deras låtar till dub och reggae. Nu är debutalbumet Emergency Broadcast Sound System ute. 

NOFX tillhör skaran av band som funnits med mig länge, det börjar snart röra sig om 30 år, de har alltid varit ett favoritband men jag känner lite skam just nu, har jag tagit dem för givet? Kanske inte helt och hållet men när jag lyssnar på de 10 låtar som Punk In Dublic har tagit sig an kan man höra på ett mer pedagogiskt sätt vilka skickliga låtskriva NOFX är.

Att man hör det nu beror på att Punk In Dublic har monterat isär låtarna för att sedan sätta ihop dem igen och det vill jag säga, de har verkligen lyckats med det, låtarna på det här debutalbumet är väldigt bra arrangerade. Jag skulle nästan vilja säga att låtarna har fått nytt liv.

Punk In Dublic är en ordlek på Punk In Drublic vilket är titeln på det suveräna NOFX-albumet från 1994. Det i sig är dessutom också en ordlek på Drunk In Public, väldigt meta med andra ord. Men å andra sidan väckte det mitt intresse direkt när jag såg namnet. De tio låtarna kan spåras tillbaka till Ribbed från 1991 fram till Self/Entitled som släpptes 2012.

Bara att plocka ut 10 låtar från NOFX katalog för att sedan få dem att fungera i den här kontexten måste ha tagit sin tid, de har ju släppt en hel del låtar om man säger så. Men Punk In Dublic har fått till en bra blandning med en del material från 2000-talet som jag kanske inte lyssnat så mycket på, jag tänker till exempel på Pimps And Hookers och Leaving Jesusland.

Men den konservativa musikådran bultar trots allt lite kraftigare när de kör gamla hitlåtar som Stickin In My Eye, Lori Meyers och The Longest Line. För mig är det skivans höjdpunkter men jag tror att det är lite av en generationsfråga. Jag måste även nämna den kanadensiska sångerskan Joyce N’sana som sjunger på Lori Meyers, för om Kim Shattuck gör det helt magiskt i originallåten så gör Joyce N’sana det lika magiskt men på ett annat sätt här. Ett sätt som passar perfekt i den här versionen.

Efter att ha lyssnat igenom albumet ett flertal gånger känner jag mig så tacksam över att Punk In Dublic dök upp i mitt flöde på Instagram. Namnet fångade mig som sagt direkt vilket nu även låtarna har gjort och det går inte att missa deras kärlek till både NOFX och reggaemusiken. Ni hittar Punk In Drublic både på Instagram och Facebook.

You May Also Like