En av skrivelserna som ordföranden i gymnasienämnden Muhammed Tahsin (M) inte tog med till mötet med nämnden, och som därför förblev okänd för nämndens ledamöter.

Eskilstuna: Politikerna i Gymnasienämnden fick inte ta del av viktiga skrivelser när man beslutade att lägga ner danslinjen på S:t Eskils Gymnasium

“Danslektionerna får mig att må bättre. Jag får kraft och styrka till de övriga lektionerna.”

Orden kommer från eleven Annis Nilsson som går estetiska danslinjen på S:t Eskils gymnasieskola i Eskilstuna.

Jag besökte skolan för ett par veckor sedan då jag träffade dansläraren Cathrin Vinge och några av hennes eleverna som nu får gå färdigt det här läsåret innan danslinjen läggs ner. (se lästips “Sista dansen på S:t Eskils gymnasieskola?” eFOLKET)

En annan elev nickar instämmande:

Dansen gör att jag får lättare att koncentrera mig när vi har lektioner i kärnämnena”.

Det här är egentligen inget konstig. Jag tror att de flesta av oss märker att vi mår bara av att uttrycka oss estetiskt – måla, dansa, sjunga, ja vad ni vill.

Men även att ”konsumera” konst kan ge, inte bara en mental, utan även en rent fysisk njutningskänsla. Som när håret reser sig, att man får ”ståpäls” när man lyssnat till musik man gillar.

Att vi mår bra av att både skapa och “konsumera” konst vet vi av erfarenhet. Nu finns även forskning som (be)visar att ”konst är bra för hjärnan”. (se lästips)

Åter till träffen med danseleverna på S:t Eskils gymnasium. Den här höst- och vårterminen är sista läsåret. Därför kändes det en aning deppigt att det nu är “sista dansen” på skolan där det nu bara återstår 4-5 danselever, jämfört de upp mot 16 elever det kanske skulle varit om man fått fortsätta och alla som sökt kommit in.

Dansläraren Cathrin Vinge och, från vänster till höger, eleverna Vera Kronbäck, Toel Almourtudu, Maja Pocs och Annis Nilsson. Foto: Rolf Waltersson / eFOLKET.

Dansläraren Cathrin Vinge berättade att kommunen, genom sitt beslut att lägga ner danslinjen, nu tackat nej till 8 elever som hade sökt till det här läsåret. Några av danseleverna har ”försvunnit” på andra sätt genom att de bytt till annan estetisk linje på skolan, bildlinjen.

En elev har bytt skola och kommit in på Kulturama i Stockholm, en skola som också har estetiska ämnen.

Det betyder att Eskilstuna kommun nu skickar skolpengen för den här eleven (cirka 150 000 kronor per läsår?) till den här skolan i Stockholm.

Dessutom får kommunen betala den dagliga pendlingen Eskilstuna-Stockholm. Och skulle eleven lyckas fixa ett boende i Stockholm under studietiden, få kommunen betala inackorderingsbidrag också. Det man tror sig vinna ekonomiska på gungorna, förlorar man på karusellen. För det är ju bara ekonomiska skäl som framhållits när danslinjen läggs ner. De kulturella och estetiska värdena sopade man under mattan.

POLITIKER I GYMNASIENÄMNDEN FICK INTE TA DEL AV VIKTIGA SKRIVELSER NÄR MAN BESLUTADE ATT LÄGGA NER DANSLINJEN

Inför beslutet 13 juni att lägga ned danslinjen på S:t Eskil fick gymnasieförvaltningen och gymnasienämndens ordförande Muhammed Tahsin (M) minst tre skrivelser där man framförde argument för att inte lägga ner – att i stället satsa och utveckla dansen i Eskilstuna.

Det var en skrivelse från de två danslärarna på S:t Eskil, Cathrin Vinge och Sofia Blomquist.

En skrivelse från föreningen MDF (Mer Dans åt Folket) undertecknad av Jannine Rivel och Amanda Billberg. Skrivelsen adresserad ”Till Gymnasienämnden” och skickad till nämndens ordförande Muhammed Tahsin (M) 24 maj.

Den tredje skrivelsen är från Göteborgs Universitet och Stockholms Konstnärliga Högskola adresserad till ”Behöriga personer inom Eskilstuna kommun”. Jag har fått bekräftat att den här skrivelsen har skickats till bland andra nämndens ordförande.

När jag läser handlingarna inför mötet; ”En effektiv och hållbar kommunal gymnasieskola i Eskilstuna kommun. Beslutsunderlag till Gymnasienämnden juni 2024”, finns INGEN av dessa tre skrivelser med i beslutsunderlaget.

Ordförande Muhammed Tahsin (M) konfronteras med detta faktum genom ett mail från dansläraren Cathrin Vinge, där hon frågar:

Varför är dessa skrivelser inte med i beslutsunderlaget? Har inte alla ledamöter fått ta del av dessa skrivelser före beslut? Jag vet att även dans i Sörmland var kritiska till beslutet, har alla ledamöter delgivits denna kritik? Vad jag kan se så har det endast redogjorts för en sida av saken i beslutsunderlaget, nämligen den som gymnasieförvaltningen presenterat”

På det svarar Muhammed Tahsin:

Hej Cathrin och tack för mailet.

Samtliga mail som jag får till mig och som handlar om ett ärende registreras som inkommande handling.

Ärendet därefter redovisas på nämnd under punkten rapporter och meddelande! Varje ledamot i nämnden kan begära handlingarna och ta del av dem.

Hoppas du fått svar på dina frågor, annars är du välkommen att höra av dig.

Allt gott. Med vänlig hälsning. Muhammed Tahsin (M) Ordförande gymnasienämnden”

Muhammed Tahsin

När man sedan läser ”Förteckning över rapporter och meddelanden till gymnasienämnden i juni 2024”, är det bara att konstatera att dessa skrivelser som kritiserar nedläggningen av danslinjen INTE finns med i denna förteckning.

Bosse Jonsson (V), ledamot i gymnasienämnden, säger bestämt att nämnden inte fått ta del av del av skrivelserna.

Vid beslutet att lägga ner danslinjen reserverade sig Vänsterpartiet och Liberalerna.

”Att pausa höstens intagning till Estet dans inför ht24 för att sedan lägga ned programmet ser vi inte heller att det kan motiveras. Programmet har en potential som riksutbildning. Och inte minst är den en del av kommunens satsning på cirkus och dans. Någon dialog med Kultur och fritid har uppenbarligen inte skett. Dansutbildningen skulle fungera som ett tillskott till och stärka det kulturhus som kommunen nu utreder”; skriver Bosse Jonsson (V) i sin reservation

”Liberalerna ser även att Estet dans ska finnas kvar på S:t Eskil och vill att kommunen gör mer för att lyfta programmet och utveckla det för att locka till sig elever från andra kommuner. Dans estet är även med och bidrar att behålla kulturella värden i Eskilstuna, vilket liberalerna anser är viktigt. Vid nedläggning kommer eleverna med största sannolikhet söka sig till samma program men i en annan kommun och då ta med sig skolpengen dit”, skriver Jan Svensson (L) i sin reservation.

Jag vill lägga till att S:t Eskil i Eskilstuna är den enda skola i Sörmland som erbjuder den här utbildningen. När danslinjen nu lägger ner drabbas hela Sörmland.

Jag vill också nämna att det är S, M och SD som ligger bakom beslutet att lägga ner danslinjen. V och L reserverade sig och lämnade in skriftliga reservationer. (finns med som bilagor till protokollet)

KD, C och MP har ingen representation i gymnasienämnden.

En liten sorglustig iakttagelse. På kommunens hemsida informerar man fortfarande om danslinjen på S:t Eskils. Man får i ord och filmsnuttar veta vilken högklassig och förträffligt utbildning det är.

Så när danslinjen nu sjunger på sista versen, lever den fortfarande kvar “på nätet” där intresserade elever uppmanas att söka – om nu inte någon alert tjänsteman kommer på att man borde “uppdatera”om nedläggningen.

Rolf Waltersson

Lästips:

Gymnasienämnden Eskilstuna kommun. Sammanträdeshandlingar 13 juni 2024

(Ärende 04 ”Konkretisering av inriktningsbeslut för en hållbar gymnasieskola”. Ärende 07 ”Rapporter och meddelanden till gymnasienämnden, där de omtalade skrivelserna INTE finns med)

Sista dansen på S:t Eskils gymnasieskola? – eFOLKET. 30 maj 2024. (Här kan ni läsa lite citat och sammandrag av de skrivelser som gymnasienämndens ledamöter aldrig fick ta del av)

Därför är konst så bra för hjärnan – Modern Psykologi. 2023-11-18

Let’s-move-maria-fehne Politikerna i gymnasienämnden fick inte ta del av viktiga skrivelser när man beslutade att lägga ner danslinjen

Skrivelser som försvann:

You May Also Like