Bildskapare: Marek Stuzinski / Pixabay.

NATO-enhet under uppbyggnad på Fortifikationsverket i Eskilstuna

I en intervju i Eskilstunakuriren de 6 november förklarar Magnus Önnestig (ekonomidirektör och chef för ledningsstaben på Fortifikationsverket) att det redan finns en enhet i Eskilstuna med tillförordnad personal.

Man förbereder sej för att ta emot utländsk trupp. Redan för ett par veckor sedan bekräftade krigsminister Pål Jonson att US-amerikanska baser kommer att etableras i Sverige och att US-amerikanska soldater och officerare inte kommer att kunna dömas av svenska domstolar om de begår brott här. Juridisk immunitet är ett grundkrav från USA:s sida när deras krigsmaskin verkar i andra länder.

Pål Jonson är själv grundligt preparerad för att verka som en av USA:s och NATO:s inflytelseagenter i Sverige.

På hans CV (som det nuförtiden heter, förr sa man bakgrund och meritlista) finner vi:

2009
Gästforskare vid NATO Defence College, Rom

2005
Fil.dr. (PhD) i krigsvetenskap, Kings College London

1999
Magisterexamen i Europapolitik, College of Europe Brygge

1997
Fil.kand. i internationell politik, Georgetown University  USA

2014-2016
Generalsekreterare, Svenska Atlantkommittén – en lobbyorganisation för samarbete USA-Europa och från och med 2015, då Pål Jonson alltså tillträtt som generalsekreterare, öppet förespråkande svensk NATO-anslutning)

2013-2016
Kommunikationsdirektör i branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen.

Således: En värdig och väl förberedd representant för det militärindustriella komplexet. Numera alltså svensk  så kallad försvarsminister.

Direktör Önnestig berättar att man just nu söker en enhetschef för NATO-enheten i Eskilstuna.

Fortifikationsverket kommer att flytta till Tullgatan 8. Flera företag och verksamheter som finns där nu (Bl.a. Trafikverket och Folkuniversitetet) kommer att flytta ut. Om NATO-enheten kommer att flytta in så kommer Tullgatan 8 att bli en given slutpunkt för framtidens demonstrationer mot krigspolitik och imperialism att ha ett givet slutmål i Eskilstuna: Tullgatan 8.

Peter Widén

You May Also Like