Polisstationen i centrala Eskilstuna…

Polisen i Eskilstuna sammanfattar det senaste dygnet

Under torsdagen skedde två allvarliga våldsbrott i lokalpolisområde Eskilstuna – mord i Strängnäs och mordförsök i Eskilstuna. Misstänkta gärningspersoner är frihetsberövade i båda fallen, och Polisen samverkar nu med Åklagarmyndigheten i den fortsatta utredningen.

Vid lunchtid under torsdagen var det ett flertal personer som uppmärksammade att unga personer började bråka i närheten av Munktellarenan i Eskilstuna (se tidigare artikel). Polispatruller som åkte till platsen kunde konstatera att flera unga personer var utsatta för stick- och skärskador. En förundersökning inleddes med rubriceringen försök till mord, och senare under torsdagen kunde tre personer gripas som senare också anhölls av åklagare.

I centrala Strängnäs kom senare under torsdagskvällen uppgifter om ett bråk utomhus mellan två personer, där en person uppgavs vara svårt skadad (se tidigare artikel). Polispatrull som var snabbt på plats kunde gripa en person som misstänkt, och den skadade fördes till sjukhus. Rubriceringen var inledningsvis mordförsök, men ändrades senare till mord eftersom den skadade personen avled på sjukhus.

Eskilstunaborna känner rädsla och obehag

– Jag har full förståelse för att det finns många i vårt lokalpolisområde som just nu känner obehag och oro när vi har ytterligare så allvarliga våldsbrott. Det är dock viktigt att vi nu ser på förutsättningarna i dessa nya ärenden, och som det ser ut nu inledningsvis finns ingen tydlig koppling till tidigare allvarliga brott i Eskilstuna och Strängnäs, säger Robert Åkerström, biträdande lokalpolisområdeschef.

Robert Åkerström.

Utredningsläget

Ärendena är dock ännu i ett tidigt utredningsläge och han konstaterar att det både kan bli aktuellt med ändrade brottsrubriceringar och fler eller färre misstänkta.

– Så är det alltid tidigt i en utredning innan vi kunnat skaffa oss en klarare bild. Nu får vi tillsammans med åklagare se vad utredningarna leder till. Men det är alltid gott ur ett utredningsläge att vi har kunnat agera snabbt och har misstänkta som är frihetsberövade, säger Robert Åkerström.

Framfart mot kriminella individer

När Robert Åkerström ser till lokalpolisområde Eskilstunas möjligheter att jobba med sin problembild finns stora utmaningar med många grova våldsbrott på kort tid. Han ser dock att förutsättningarna finns för att kunna nå resultat.

– Vi har i vårt polisområde och region omprioriterat resurs och förmåga för att möjliggöra att arbeta mot problembilden i Eskilstuna på ett offensivt sätt. Vi kan inte säga att vi kommer att lösa alla problem, men vi kan se att det finns en framfart med flera frihetsberövanden som går in mot individer i kriminella nätverk, och vi tar narkotika och vapen i beslag (se tidigare artikel). För att nå långvarig framgång i den komplexa problembilder behöver vi fortsätta den goda samverkan med Kommunen, näringsidkare och allmänheten, säger Robert Åkerström avslutningsvis.

Mordmisstänkt 17-åring försatt på fri fot

Samtidigt kommer nu uppgifter om att den 17-åring som suttit häktad misstänkt för mordet i stadsdelen Fröslunda i Eskilstuna, där en man i 25-årsåldern sköts ihjäl i mitten av april, nu har släppts ur häktet. 

– Ja, han har släppts. Det på grund av att misstankarna inte har stärkts under tiden som han suttit häktad, förklarar åklagare Anna Asklöf.

– Misstankarna mot 17-åringen finns dock kvar, men de är försvagade, säger hon.

Detta får således ses som ett bakslag i Polisens jakt på de kriminella i Eskilstuna…

Läs också:

Avhopparverksamheten i Eskilstuna får ny överenskommelse

You May Also Like