Fler synliga poliser i centrala Eskilstuna, fler narkotikasök på skolor ska genomföras och det trygghetsskapande arbetet kommer att trappas upp…

Polisen i Eskilstuna får rekordstor förstärkning

Sent under torsdagskvällen sköts en man i 20-årsåldern till döds i Kristianstad. Därmed har det skjutits ihjäl 48 personer i Sverige hittills år. Nytt rekord – 2022 är det dödligaste sedan man började föra statistik 2016.

Eskilstuna är en av de städer som drabbats värst i hela landet vad gäller antalet skjutningar. Men Eskilstuna får nu vad som beskrivs som en historisk resursförstärkning. Framför allt handlar det om ordningspoliser. Förstärkningen ska finnas på plats i Eskilstuna redan från och med måndag nästa vecka. Det framgick på en pressträff som Eskilstunapolisen hade anordnat under torsdagseftermiddagen.

– Vi har bett om den här hjälpen, och nu får vi den också, säger Oscar Nissfolk, biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

23 skottlossningar i Eskilstuna i år

Hittills i år har det inträffat 23 skjutningar i Eskilstuna, och Polisen har känt att trycket på att klara upp dem blivit allt mer påtagligt – inte bara från media och politiker, utan också från Eskilstunaborna i allmänhet. Främst handlar den nu tillfälliga förstärkningen om andra poliser från samma område – alltså Polisregion Öst, där ju Eskilstuna ingår. Men man kommer också att få förstärkning från andra regioner, berättar Oscar Nissfolk.

Oscar Nissfolk, biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna

Fler synliga poliser

Det kommer att handla om fler synliga poliser i centrala Eskilstuna, fler narkotikasök på skolor ska genomföras och det trygghetsskapande arbetet kommer att trappas upp. Polisen kommer också att ha ett tätt samarbete med Kommunen. Man kommer aktivt att arbeta med att skapa trygghet för barn, skolelever och personal som arbetar ute i områdena.

Utvärdering

Vid årsskiftet ska sedan en utvärdering göras där man hoppas kunna se resultat. Hur många poliser som nu kommer att förstärka upp i Eskilstuna samt hur länge vill Polisen inte gå in på i nuläget. Klart är dock att förstärkningen kommer att finnas på plats åtminstone fram till årsskiftet…

”Kriminella kräk kan aldrig få sätta agenda”

– Polisen växlar upp. Det är uppskattat. Och ett krav vi har rätt att ställa. Räkna med att samhället i övrigt gör detsamma. Några få kriminella kräk kan aldrig få sätta agenda och ta bort tryggheten för alla oss andra, skriver Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), i en kommentar på sin Facebooksida.

Kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S)

Jimmy Jansson har vid flera tidigare tillfällen uttrycks sin ilska över det eskalerande våldet i Eskilstuna.

Lyssna också på Radio eFOLKET:

Läs också:

You May Also Like