En journalist som bevakar Mapuchefolkets protester misshandlas av karabinjärer. Bilden från tiden då den tidigare högerregeringen satt vid makten.

Pinochets grundlag kvar i Chile

Telesur 220904 (redigerat och nedkortat)

Presidente de Chile propone nuevo itinerario constituyente

Översättning: Zoltan Tiroler 

En majoritet av de röstande i Chile sa nej till ny grundlag.

Folkomröstningen om en ny grundlag i Chile i söndags röstades ner med stor majoritet. När så gott som alla röster räknats hade nejsidan fått närmare 62 procent och jasidan drygt 38, 7 882 962 respektive 4 860 093 röster. Chiles president Gabriel Boric lovar att försöka få fram en tidsplan för en ny konstituerande församling.  Den ska ta hänsyn till söndagens ”nej” och komma med ett förslag som får brett stöd, enligt Boric.

Han erkände att det finns ett latent missnöje som inte kan ignoreras. ”Vi vet att det i vårt land finns orättvisa och ojämlikhet”. Han nämnde också militariseringen i södra Chile och ”våld i söder” utan att nämna motståndet från Mapuchefolket och den chilenska militärens förtryck av dessa.

Ökade levnadsomkostnader, brist på bostäder, återaktivering av ekonomin, kvaliteten på undervisningen, de låga pensionerna var andra områden som Boric berörde och som kräver kraftfull handling från regeringen. Men han tillmötesgick inte kraven på att släppa de politiska fångarna som greps i samband med upproret 2019. Inte heller sa han något om kravet på att straffa de karabinjärer från Chiles våldsmakt som uttryckligen pekats ut av organisationer och medborgare för det våld som de utövade mot demonstranter med dödsfall, utskjutna ögon, misshandel och våldtäkter som följd.

Telesur 220904 (redigerat och nedkortat)

Presidente de Chile propone nuevo itinerario constituyente

Artikeln har tidigare varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

You May Also Like