“Ön har stor strategisk betydelse. Det har militären insett sedan länge, vilket visas av befästningarna Visingsborg, Brahehus och Näs.” Foto: photobyp / Pixabay

ÖB har glömt Öa!

”Öa”, som skribenten och jönköpingsbon Zoltan Tiroler hänvisar till är den stora ön Visingsö, som i trakterna kring södra Vättern allmänt benämns som rätt och slätt ”Öa”.

Jag hör på nyheterna att landshövdingen i Kalmar län vill rusta upp Öland militärt. Kan Gotland så kan väl Öland! Klart att stridsvagnarnas larvfötter ska rulla fram över Alvaret och skrämma slag på ryssen.

Men har inte vi i Jönköping missat något? Visingsö! Ön har stor strategisk betydelse. Det har militären insett sedan länge, vilket visas av befästningarna Visingsborg, Brahehus och Näs. Ryssen har varit här förut, även om det är några hundra år sedan. Och flera trovärdiga Jönköpingsbor såg ryska U-båtar i Vättern på 1980-talet. Visingsö ligger dessutom i den fantastiska naturrikedom som Vättern utgör, norra Europas största dricksvattentäkt. Klart ryssen är ute efter det fina (om än av svenska krigsmakten PFAS-förorenade) vattnet. Som ett osänkbart hangarfartyg ligger Visingsö i Vättern och bara väntar på soldatkängor.

Sverige bjuder generöst in USA att upprätta 17 militärbaser, gärna kärnvapenbestyckade. Varför inte 18? Visingsö behöver avskjutningsramper, luftvärn och USAs Gröna Baskrar. Och självklart ett US-amerikanskt kärnvapenparaply så att vi ska kunna känna oss riktigt lugna. Det vore (radioaktivt) strålande! När vi väl har lyckats med allt detta kan vi vara säkra på att ryska missiler riktas mot oss. Men lite krig har väl ingen dött av, eller?

Zoltan Tiroler
Jönköping

You May Also Like