Sista cigarren.

Evas dagbok från Kuba (92) – Den 18 augusti, 1969

Måndag 18.8

Två veckor som gått åt för att förbereda avfärden praktiskt och känslomässigt. Nu ar det praktiska avklarat, biljetter, ut­resetillstånd, hyran betald och telefonräkningen. Jobbet av­slutat och överlämnat till Ivan som skall åta sig uppföljningen, övervaka prototyptillverkning osv. På eftermiddagen idag var det avskedsfest på kontoret. De satte upp mig på ett bord, överlämnade gåvor, cigarrer och skivor med kubansk musik och en jättecigarr som Pepe gjort av papprör. Snälla ord sa de också och överlämnade ett intyg från förtruppsrörelsen att jag varit en exemplarisk arbetare och var välkommen tillbaks. Och jag bara grät och gråter nu också när jag skriver. Sedan festade vi ett tag, kontoret bjöd på rom och coca-cola. Santos fick lov att skjutsa hem mig halvfull.

Pablo kom och hälsade på och vi hade ett långt sentimen­talt samtal om revolutionen och livet, men jag kommer inte alls ihåg vad vi sa.

Torsdag 21.8

Nu är allt över. Jag befinner mig i Madrid och längtar redan efter Kuba.

Dagboken 1968-69 slut. Återkommer sommaren 1970. Publiceras med 50 års förskjutning från och med sommaren 2020.

Eva Björklund,

Stockholm i augusti, 2019

You May Also Like