Bild från 4 juni vid en minnesstund för de barn som hittats begravda vid en internatskola i Kanada. Foto: Cole Burnston, AFP.

Nya barngravar hittade i Kanada – Även i USA har man hittat omärkta barngravar efter ursprungsbefolkningen!

Jag hörde på nyheterna i veckan att man hittat ytterligare 54 omärkta gravar i Kanada. Så här skriver TT i sitt meddelande:

“Ytterligare 54 omärkta gravar har med hjälp av markradar upptäckts vid två före detta internatskolor för ursprungsbefolkningen i Kanada, uppger en sökgrupp i provinsen Saskatchewan. Skandalen med funna kvarlevor från barn ur ursprungsbefolkningen växer därmed. Sedan maj 2021 har man funnit 1300 sådana omärkta gravar vid liknande skolor. Skolorna drevs av katolska kyrkan på uppdrag av de kanadensiska myndigheterna, med det uttalade målet att “assimilera” barnen.

Ofattbart

“Kanadensare kan fortfarande inte förstå hur en människa kan behandla en annan människa på det här sättet. Speciell inte barn, säger Ted Quewezance, representant för en förening med före detta elever i internatskolorna som leder sökandet. Cirka 150.000 barn från ursprungsbefolkningen tvingades gå i skolorna mellan 1831 och 1996. Där utsattes många av dem för vanvård och övergrepp enligt sanningskommissionen”. Skrivet TT.

Liknande massgravar i USA

Liknande omärkta barngravar har hittats även i USA. Men av någon anledning har det inte blivit lika uppmärksammat i våra medier som fynden av barngravar i Kanada. Det finns dock ett inslag från SVT Nyheter 7 augusti 2021 med rubriken: “Nordamerikansk ursprungsbefolkning hedrar barnen som begravdes”. Så här skriver SVT Nyheter:

“Internatskolor runtom i Nordamerika samlade barn ur ursprungsbefolkningen för att avvänja dem från deras traditioner. Likt samiska barn bestraffades eleverna till exempel om de talade sitt eget språk. I USA fanns 367 internatskolor i 29 delstater. Ingen vet hur många barn som levde och dog där. I grannlandet Kanada har över 750 omärkta gravar upptäckts – vid en enda skola. Nu förs kvarlevor från 9 barn tillbaka till ett reservat i South Dakota. På samma plats som de en gång togs från sina föräldrar ska de hedras och begravas på nytt. Se hyllningen till barnen som dog på internatskolor och hör överlevares berättelser i klippet ovan”, skriver SVT Nyheter.

Internatskola i Kanada. Bilden avfotograferad från utskrift från min skrivare.

Jag ber er, gå in och titta och lyssna på klippet som är på cirka 2 minuter!

Läs- och lyssnartips:

Rolf Waltersson

You May Also Like