Efter Röda Arméns befrielse 1945. Judiska barn som överlevt i förintelselägret Auschwitz

27 januari – Förintelsens minnesdag

27 januari 1945 är dagen då sovjetiska Röda Armén befriade fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau och som blev början till det stora avslöjandet av de tyska nazisternas systematiska blodbad på judar.

Man beräknar att 11 miljoner människor mördades av nazisterna i dessa koncentrationsläger. Merparten av dem, 6 miljoner, var judar.

Andra som mördades var bland annat romer, ryssar och andra slaver, homosexuella, funktionsnedsatta, Jehovas vittnen. fackföreningsaktivister, politiska motståndare – främst kommunister, socialister och socialdemokrater.

Sedan 2001 har 27 januari varit en minnesdag i Sverige för Förintelsens offer. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.

Förintelsens minnesdag högtidlighålls på olika platser runtom i Sverige av blanda annat Svenska Kyrkan och Forum för levande historia.

Här i Eskilstuna blir det manifestation på Fristadstorget kl 14.30 arrangerad av Palestinakommittén Folke Bernadotte. Det handlar om en manifestation mot antisemitism, antiziganism, islamofobi och afrofobi.

Rolf Waltersson

Lästips:

Förintelsens minnesdag – Wikipedia

Koncentrationsläger i Nazityskland – Wikipedia

Forum för levande historia

You May Also Like