Samtliga foton av: Rolf Waltersson.

Nu kan konstutställningen CORONICA beskådas i Eskilstunas stadshus

Jag har tidigare skrivit om konstutställningen CORONICA när den visades första gången i Stallarholmen i början av april i år. Nu visas utställningen i foajén i Eskilstunas stadshus.

Det är konstnärerna Telma Castro och Stanislaw Lux som arbetat med teckningar som utgångspunkt för att skapa verket CORONICA som finns i två versioner. Den ena är en stor målning på canvas, 4,4 x 2 meter. Den andra är samma motiv överfört till 28 reliefer på betongplattor där hela kompositionen är 5,4 x 2,4 meter.

Teckningarna är gjorda på temat coronapandemin och har ritats av skolbarn i Stallarholmen, där Telma Castro bor. Men även boende på ett äldreboende har ritat och skrivit om sina upplevelser av pandemin.

Telma och Stanislaw har inspirerats av detaljer och idéer från dessa teckningar som de sedan tolkat och pusslats ihop till CORONICA. Tittar man noga kan man finna detaljer från teckningarna som dyker upp lite här och var i CORONICA.

Namnet CORONICA är ingen slump, det är en parafras, en fri tolkning av Pablo Picassos berömda målning GUERNICA som Picasso målade efter fascisternas terrorbombning 26 april 1937 av den lilla staden Guernica under spanska inbördeskriget.

Om ni jämför CORONICA med GUERNICA ser ni vissa likheter i kompositionen.

Utställningen i stadshuset i Eskilstuna pågår fram till 14 oktober och är öppen vardagar under ”kontorstid”. Man kan också se och lyssna till en film där konstnärerna berättar om sitt arbete. Ljudet är ganska lågt med hänsyn till de som arbetar i receptionen. Men om man säger till kan de höja ljudet tillfälligt.

PS. Stanislaw Lux och Telma Castro har också skapat det fantastiska konstverket, eller snarare konstverken, i Årbytunneln i Eskilstuna. De består också av ett stort antal betongplattor där idéerna till motiven delvis kommit från teckningar som ritats av barnen på Årbyskolan.

Ni som vill läsa mer om denna utställning kan gå in på:

Rolf Waltersson

You May Also Like