CORONICA. Foto: Rolf Waltersson.

CORONICA – När konst talar högre än ord

Lördagen 3 april var det vernissage för ett flertal konstutställningar i Mötesplats Stallarholmen som ligger i Gula Industrihuset.

Temat för flera av utställningarna var coronapandemin där olika konstnärer gjort sina tolkningar av pandemin och dess konsekvenser för vårt sätt att se på livet och tillvaron.

En av utställningarna har namnet CORONICA som är en parafras, en fri omtolkning, av Pablo Picassos kanske mest kända målning GUERNICA.

Bakom den utställningen står konstnärerna Telma Castro och Stanislaw Lux, som flera av eFOLKET:s läsare stött på tidigare genom mitt inlägg och konstprojektet Parvulism i Årbytunneln i Eskilstuna.

Det var Telma som kom på idén att låta förskolebarn, skolbarn och medarbetare på församlingen i Stallarholmen göra teckningar på temat coronapandemin.

Även pensionärer på äldreboendet Riagården i Åker (som ligger nära Stallarholmen) har bidragit med både teckningar och nedskrivna berättelser och funderingar om att leva bokstavligen i dödens skugga.

Sammanlagt blev det 50 teckningar som nu resulterat i den stora målningen CORONICA. Så här beskriver Telma och Stanislaw processen i en folder:

“I ett stort pusselarrangemang plockade konstnärerna upp vissa av teckningarnas innehåll, sina egna fantasier och tolkade det till ett enda motiv i konststilarna kubism, surrealism och parvulism (parvuli = barn på latinska). Motivet är målat i vattenbaserad olja på en canvasduk som är ca 440 cm x 200 cm”.

Telma Castro tog kontakt med Stanislaw Lux och övertalade honom om att de tillsammans skulle överföra den stora målningen till betongplattor med reliefbilder, på samma sätt som de gjorde i Årbytunneln. Och så blev det. Så nu finns CORONICA även som 28 betongplattor som, när de är färdigpatinerade, är ämnade att hamna som offentlig konst någonstans i Sverige. Måttet på kompositionen med betongplattorna är 5,4 x 2,4 meter, alltså något större än canvasmålningen.

I sin folder skriver de också:

“Coronapandemin har präglat oss alla på olika sätt och har lett till många förändringar i vår vardag. Många har drabbats mycket hårt av denna kris och alla är på ett eller annat sätt negativt påverkade i pandemins spår. Trots detta har pandemin även fört med sig några positiva sidor, som exempel att vår planet kunnat andas igen i samband med att lockdowns dragit in världen över”.

Tolkningen av CORONICA är fri. Jag för min del läser in den högra halvan, där mannen med “skygglappar” halkar och pengarna han håller i handen fladdrar iväg, som de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. För en del blev det lysande affärer. För andra gick det sämre när många aktiviteter i samhället tvingades stänga ner.

Den vänstra halvan av kompositionen innehåller coronavirus i olika djävulska skepnader.

Och, som sagt, överallt i CORONICA ser man inslag och detaljer från de 50 teckningarna.

PS. Under spanska inbördeskriget 1936-1939 tog Franco intitativet att terrorbomba den lilla spanska staden Guernica. 26 april 1937 genomförde tyska Luftwaffen Legion Condor och det fascistiska Italiens Aviazione Legionaria en total förstörelse av Guernica. Guernica var inte något militärt mål. Där fanns bara civila offer. Av den lilla stadens 5000 invånare dödades närmare 2000. Guernica blev som någon slags “symbol” för den omänskliga terror mot civila som vi sedan dess har sett många krigiska exempel på sedan dess.

I Picassos målning GUERNICA ser vi lemlästade kroppar, förvridna, skräckslagna ansikten och plågade djur. Huvudet på hästen med gapande mun i Picassos målning tycker jag mig se också i CORONICA.

Just nu pågår motsvarande terror från Putins soldater mot civila i Ukraina nästan mitt framför våra ögon. Vi ser hur ryska soldater kallblodigt skjuter ihjäl civila som är bakbundna.

Vad får människan att i krig begå handlingar vi i normala fall aldrig skulle komma på tanken att begå mot andra människor? Är soldater viljelösa offer som bara lyder befälets order utan eget ansvar och egen vilja?

Blev de tvingade att mörda bakbundna civila, eller var det på eget initiativ?

Vad har vi lärt av historien?

Lästips:

Där finns en länk där ni kan lyssna när Jan Hammarlund sjunger “Den evige soldaten”. Och ni kan läsa om Buffy Sainte-Marie som skrev den ursprungliga texten “The Universal soldier”.

Rolf Waltersson

You May Also Like