Rishi Sunak Storbrittaniens nya premiärminister. Foto: Wikipedia.

De rika har utsett sin ledare

Så har då Storbritannien fått en ny premiärminister. I praktiken utsedda av den konservativa gruppen (365 individer) i brittiska parlamentet. Många britter ville se ett nyval. De konservativa (även kallade Tories) ligger långt efter Labourpartiet i opinionsmätningarna. Men de konservativa vägrar att ta ett nyval. Dom vet att dom skulle förlora. Och enligt reglerna behöver dom inte utlysa val förrän fem år har gått sen förra valet. Så tidigast 2024 kan britterna hoppas på att få sparka ut Tories.

Som en äldre kvinna sa i en intervju på gatan:

“Nu har vi en icke vald statschef (kungen) och en icke vald regeringschef (premiärministern). Är detta demokrati?”

Sunaks föräldrar immigrerade från Kenya. De har sina rötter i Indien. Sunak själv är född i Storbritannien. Örikets besuttna behöver inte oroa sej. Sunak kommer att se till deras intressen. Han är en Thatcherbeundrande konservativ som var drivande i Brexit-processen. Han tillhör landets rikaste. Han och hans fru räknas som nummer 222 i raden av de allra rikaste. Hans fru är dotter till en indisk IT-miljardär. Själva är herr och fru Sunak goda för mer än 10 miljarder kronor. Hans fru har anklagats för skatteplanering för att undvika skatt i Storbritannien. En planering som dock höll sej inom den för de rika gynnsamma skattelagstiftningen.

Nu kommer alltså familjen Sunak att också kunna vistas på den berömda adressen 10 Downing Street. Vi skriver “också” eftersom om de skulle vilja ha lite omväxling har dom andra alternativ. De har sitt med stall kombinerade hus i Earls Court i centrala London. De har sin lägenhet på Old Brompton Road i South Kensington London, liksom sin herrgård Kirby Sigston, North Yourkshire.

Samtliga adresser minst sagt eftertraktade. Och skulle de finna England lite trångt så kan de ju ta en week-end i sin lägenhet på Ocean Avenue, Santa Monica Californien.

Richi Sunak verkar kort sagt vara en värdig representant för den överklass som är det Konservativa Partiets sociala bas. För den brittiska arbetarklassen stundar bistra tider. Förhoppningsvis kommer vi att få se motstånd också.

Peter Widén

You May Also Like