New York Times: Kubanskt vaccin mot Corona inför genombrott

New York Times 210217

Coronavirus Vaccine Nears Final Tests in Cuba. Tourists May Be Inoculated

Översättning: Zoltan Tiroler

Människor köar i timmar för att köpa tvättmedel i Havanna. Kubanska apotek har slut på smärtstillande. Det är brist på bröd. Ändå säger den kubanska regeringen att man är på gränsen till ett fantastiskt vetenskapligt genombrott: masstillverkning av ett vaccin uppfunnet i landet.

Ett av fyra vaccin som utvecklats av kubanska vetenskapsmän ska börja den sista fasen av test nästa månad. Det är ett avgörande steg för ett godkännande, som om det är framgångsrikt, gör det möjligt att vaccinera hela landets befolkning och påbörja export i slutet på året.

Om vaccinet visar sig vara säkert och effektivt skulle det innebära en betydelsefull politisk seger för Kubas regering och bidra till att rädda landet från ekonomisk ruin. För ett land som i årtionden har framhållit sitt avancerade hälsovårdssystem som tecken på fördelarna med socialism erbjuder vaccinet också ett unikt PR-tillfälle.

Enligt planerna kan Kuba börja massvaccinera sin befolkning om några veckor.

Vaccinet som nu ska påbörja de slutliga försöken kallas Suverän 2 (Soberana 2). Det är en blinkning till den stolthet som Kuba har för sin självständighet, trots årtionden av fientlighet från sin nordliga granne. Redan har Kuba lanserat idén att vaccinera turister som en oemotståndlig cocktail av sol, sand och en spruta med Suverän 2.

Det handlar inte bara om medicin och humanism: det finns en stor ekonomisk vinst om de kan få viruset under kontroll, säger Richard Feinberg, Kubaexpert vid University of California San Diego.

 – Det blir inte bara en omedelbar inkomst, men höjer också anseendet för den kubanska farmaceutiska bioteknologiska sektorn, vilket gör att de också kan marknadsföra andra medicinska produkter.

Kubanska vetenskapsmän säger att regeringen troligen kommer att skänka vaccin till fattiga länder i enlighet med en lång kubansk tradition av att stärka internationella relationer genom att donera medicin och skicka läkare för att behandla hälsovårdskriser utomlands.

Kuba har alltid skänkt vacciner, vi hjälper andra länder, säger Gerardo Guillen, en vetenskapsman som utvecklar två av de fyra vaccin som statliga CIGB arbetar med.

Kuba började satsa på bioteknologi på 1980-talet som en del av Fidel Castros prioritering på att göra landet självförsörjande på grund av USA:s blockad som gjorde det svårt att få tillgång till mediciner tillverkade i utlandet. Satsningen på allmän hälsovård resulterade i dussintals medicinska forskningsinstitutioner och ett överskott på läkare som Kuba sänder till andra länder på medicinska uppdrag.

2019 inbringade läkare, sjuksköterskor och tekniker 5,4 miljarder dollar i inkomster, två gånger så mycket som turismen, en viktig del av ekonomin. Landets bioteknologiska sektor är väl utvecklat. Kuba tillverkar åtta av de 12 vacciner som alla barn får på ön. Landet exporterar vaccin till fler än 30 länder.

Kuba är en bioteknologisk jätte, säger Gail Reed som är redaktör på MEDICC Review, en akademisk tidskrift om kubansk- och utvecklingsländers medicin och hälsovård. Hon tillägger:

Deras framgångar går inte att förneka.

Kubanska vetenskapspersoner har också utvecklat innovativa behandlingar inklusive ett lungcancervaccin, som testas i New York-baserade Roswell Park Comprehensive Cancer Center. ”Ibland tror folk att medicinerna tillverkas i en källare, bara för att det gäller Kuba. Men det är inte sant”, säger Candace Johnson, Roswell Parks ordförande. ”I väldigt stor utsträckning har de exakt samma höga standard som alla länder som tillverkar dessa mediciner.”

Johnson sa att de kubanska vetenskapsmännen har visat att ”de håller sig till alla tillämpliga standarder och kontrollmekanismer”, innan hon kunde föra lungcancermedicinen till New York.

Tillverkningen av Coronavirusvaccinet har komplicerats av Trumpadministrationens skärpta sanktioner mot Kuba. Forskare uppger att landet inte har kunnat köpa utrustning och råmaterial som behövs, inte heller spektrometrar som används för kvalitetskontroll. De två forskargrupperna som arbetar med medicinen har bara en spektrometer som är kraftfull nog för att analysera vaccinet uppgav Dr Guillen, och också den har 20 år på nacken.

Kubaner kan inte bara få gamla bilar att fortsätta att gå, de kan också få gammal utrustning att fungera, sa Mitchell Valdes Sosa, chef för Kubas Neurovetenskapliga Center.

Suverän 2 vaccinet har genomgått två faser av test och ska påbörja den tredje. Den ska då provas på ca 150 000 kubaner och iranier. Iran har visat intresse för att köpa det. Mexiko för också samtal med Kuba för att delta i fas tre av testerna.

Liksom Novavx, ett vaccin som utvecklas av ett USA-företag, så är Suverän 2 ett proteinbaserat vaccin som innehåller en del av coronaviruset. Det kräver tre doser med två veckors intervall. I motsats till Moderna och Pfizers vaccin behöver det inte förvaras djupfryst, vilket är en fördel för fattiga länder som ofta saknar utrustning för att hålla så många doser nedfrusna.

Dr Vérez sa i ett textmeddelande att Suverän 2 är “väldigt säkert och har få biverkningar”, ett krav för att gå vidare till den slutgiltiga fasen. Vetenskapsmän kommer inte att publicera dess effektivitet förrän försöken är slutförda. Det är ännu så länge oklart om vaccinet skyddar mot de nya varianterna, av vilken en redan upptäckts på ön.

Regeringen är optimistisk och hävdar att det kan producera 100 miljoner doser i år, mer än nog för att vaccinera nationen med 11 miljoner invånare och också utländska besökare. Men det är möjligt att Kuba inte har den nödvändiga utrustningen för att kunna producera vaccinet i den omfattningen. USA:s sanktioner har höjt kostnaden för att köpa råmaterial och har komplicerat överföringar av fonder till ön.

Det kan bli svårt att köpa nog med injektionsflaskor för deras 100 miljoner doser, säger Jose Luis DiFabio, WHO:s tidigare representant i Kuba.

Eller om de har utrustning som behöver repareras har de inte tillgång till reservdelar som kan krävas. Eller istället för att få något levererat på en vecka så kan det ta en månad.

Att öppna dörrarna för vaccinhungriga turister kan skapa nya problem. Kuba begränsade viruset tidigt genom kontroll av befolkningen och ett effektivt hälsovårdssystem. Den som hade viruset blev omedelbart förd till sjukhus och fick en serie kubanska mediciner. Deras nära kontakter isolerades och de övervakades för symtom. 2020 hade Kuba bara 12 225 fall och endast 146 döda. Det var bland de lägsta på hela västra halvklotet.

Men efter beslutet att öppna för internationell turism i november, efter sju månaders nedstängning, rusade antalet fall. Nu kämpar myndigheterna med det värsta utbrottet sedan pandemin började, med fler fall i januari än under hela förra året. Nyligen införde man utegångsförbud efter kl.21 i Havana.

Regeringen har ännu inte offentliggjort någon speciell plan för vaccination av turister, men måste överväga tidsaspekten på hur lång tid som krävs för att ge de tre sprutorna som krävs av Suverän 2. Dr Guillen sa att en möjlighet är att istället för att vara i Kuba i en och en halv månad kan turisterna erbjudas möjligheten att få en spruta på ön och ta med sig två doser för att vaccineras hemma.

Tanken att öppna för vaccinering av turister är för vissa ett riskfyllt och slugt kapitalistiskt utspel för att locka besökare och hårdvaluta, som landet så desperat behöver. Kombinationen av pandemin och sanktionerna har skapat den värsta ekonomiska krisen sedan Sovjetunionens fall på 1990-talet, säger experter. De kubanska forskarna hävdar att syftet är att sprida hälsa. Vinst är bara en sidoeffekt.

Vi är inget multinationellt företag som har profit som högsta prioritet, säger Vérez som leder utvecklingen av vaccinet.

Vår främsta prioritet är att skapa hälsa och återbetalning är en konsekvens.

New York Times 210217

Coronavirus Vaccine Nears Final Tests in Cuba. Tourists May Be Inoculated

Artikeln också publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like