Sommar, sommar, sommar – Årets sommarpratare i Sveriges Radio P1

Snart är det dags igen för “Sommar i P1”. Först ut på plan 26 juni är Benjamin Ingrosso, artist och låtskrivare:

“Släppte nyligen albumet En gång i tiden – del ett och två, har ett eget matprogram och var nyligen med i Så mycket bättre”. Sveriges Radios presentation av honom.

Årets sommarprat avslutas 22 augusti med Zara Larsson, också artist och låtskrivare:

“Slog igenom som tioåring 2008 och har haft stora internationella framgångar. I våras gjorde hon en konsert med Sveriges Radios symfoniorkester”. Sveriges Radios presentation av henne.

Sammanlagt är det 58 sommarpratare med olika yrken och “färdigheter”.

Flest hittar man under kategorin sångare, musiker, skådespelare, komiker. 18 av de 58 sommarpratarna hamnar inom den kategorin.

Även gruppen författare och journalister är väl representerad med 11 pratare.

7 pratare hamnar inom kategorin läkare, forskare.

Idrotten representeras av 5 sommarpratare.

3 har anknytning till näringslivet.

Sedan finns det en rad “udda fåglar”:

  • En släktforskare
  • En hundcoach
  • En krögare
  • En polis
  • Anna Kindberg Batra f.d. Moderatledare
  • Tomas J. Philipsson, ekonom, som varit rådgivare åt Donald Trump
  • Jens Stoltenberg, Nato:s generalsekreterare, som ska prata om “hur vi säkrar freden genom Nato”.
  • Selam Fessahaye, designer och stylist. “Hennes kläder har burits av Kronprinsessan Viktoria”

Jag vill inte påstå, eller ens antyda, att dessa sommarpratare är ointressanta.

Jag ser till exempel fram emot att 3 augusti lyssna på Elin Anna Labba , författare och journalist som har skrivit den Augustprisbelönade “Herrarna satte oss hit” om tvångsförflyttningen av samer som inleddes för ungefär 100 år sedan.

Vad jag vänder mig mot beträffande urvalet av sommarpratare är att det som vanligt saknas röster från “vanligt folk” och från samhällets botten, bak- och avigsidor.

Var finns städerskorna, barnskötarna, vårdbiträdena, byggnadsarbetarna, bussförarna, sopåkarna, tidningsbuden och alla andra “vardagshjältar” som ser till att samhället fungerar?

Var finns pensionärerna? Framför allt då fattigpensionärerna som lever i ständig ekonomisk oro över sin usla pension. Som inte har råd med nya glasögon när synen försvagas. Som inte har råd att gå till tandläkaren.

De hemlösa, uteliggarna?

Alla som arbetar under osäkra och otrygga anställningsformer? “Vi ringer du springer” – som inte kan planera sina liv därför att de inte vet hur mycket/lite de tjänar nästa månad, eller ens nästa dag.

Missbrukarna? Varför inte låta en spelmissbrukare berätta hur det är att hamna i speldjävulens klor? Kanske ställa frågor till alla penningkåta kändisar som ställer upp som “ambassadörer” för diverse casinospel. Zlatan, Måns Zelmerlöv, Sara Sjöström med flera, som genom sin “insats” medverkar till spelmissbruk och spelberoende.

Det finns kanske en och annan sommarpratare som kommer att prata OM dessa människor.

Vad jag saknar är deras egna röster. Deras egna berättelser.

Det var Tage Danielsson som tog initiativet till det här programmet när han var chef för radiounderhållningen på Sveriges Radio. Första sändningen av “Sommar i P1” var 29 juni 1959. Tage Danielsson som var en stor humanist och de fattigas vän skulle kanske haft synpunkter på dagens urval av sommarpratare. “Att ta från de rika och ge till de fattiga”. Ur sagan om Karl Bertil Jonssons julafton, av Tage Danielsson.

Som fredskämpe skulle Tage nog också haft betänkligheter mot att “freden säkrar vi genom Nato”.

Rolf Waltersson

You May Also Like