Avfotograferat av: Rolf Waltersson.

De rikaste får mest i elstöd

Expressen “avslöjar” att det är de rikaste som får mest i elstöd. Det visste man väl redan från början. När elstöd betalas ut efter hur mycket el man förbrukat, så innebär det per automatik att de rika får mest eftersom det är de rika som förbrukar mest.

Jag hörde idag på Kulturnyheterna om en dam som beklagade sig över sin höga elräkning på 20 000 kronor för en månad. Det visade sig att hon haft ett utomhus-SPA, nån slags badtunna eller bubbelpool, påslagen dygnet runt under hela månaden.

Inte nog med det. När elstöd betalas efter förbrukningen och inte efter den kostnad man haft innebär det att de som haft bundna avtal kan få ersättning för kostnader man inte ens haft.

Det här kunde vem som helst räkna ut med “röven”.

Det enda rimliga vore nån slags behovsprövning så att stödet går till dem som har stört ekonomiskt behov av stöd. Samt att stöd inte ska betalas för ren lyxkonsumtion som uppvärmning av pooler och liknande lyx- och överkonsumtion.

Det är ungefär som med ROT-avdraget. Det är de med goda inkomster som bygger om, renoverar och byter kök stup i kvarten som utnyttjar ROT-avdraget mest. De fattiga som bor i hyreslägenheter som är dåligt underhållna och i behov av renovering får ingen del av några ROT-avdrag.

Samma med RUT-avdrag. Granskningar, bland annat från Riksrevisionen, visar att det är de med goda inkomster som utnyttjar RUT-avdragen mest.

De är de som har det gott ställt men svårt att få “livspusslet” att gå ihop som köper städhjälp. Och det är de fattiga som utför städningen.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like