Foto: Tom Andernach/Pixabay.

När det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked

Jag råkar få syn på ett Twitterinlägg. Det är Daniel Swedin, journalist på Arbetet och ledarskribent i Aftonbladet. Som visar en bild på en jättestor lyxvilla med swimmingpool på en takterrass:

“I HJÄRTLANDET får karl som bor här 100 000 kronor av regeringen för att klara elräkningen.
Socialbidragstagare får ingenting”. Skriver Daniel Swedin.

Under bilden på den stora lyxvillan står det:

“Elförbrukningen i Villa husfrun ligger på 203 000 kilowattimmar under ett år. En vanlig villa brukar ligga på en tiondel av det”.

Jag har sökt information om denna “Villa husfrun” och vem som bor där. Det enda jag hittar är att den ligger i nacka och byggdes 2013. Googlar man Villa Husfrun får man också fram en del information, som att det är två arkitekter som ritat villan, och man hittar även några bilder på huset..

Sedan stöter jag på en artikel i Expressen (låst, så man ser bara bilden och ingressen) med en bild på samma villa i bakgrunden. I förgrunden ett par idrottsmän samt bilder på några av de som är rikast i Sverige. Bland annat Dan Sten Olsson, ägare till Stena Line:

“Elpriserna utformades för att hjälpa de som är oroliga för att kunna betala elräkningen i vinter.
Men vår granskning visar att några av de rikaste hör till de som kommer att få mest pengar.
Reglerna gäller ju både fattig och rik, så jag har inga synpunkter på det, säger Stena-miljardären Dan Sten Olsson, som kan vänta sig en utbetalning från Försäkringskassan på drygt 42 000 kronor för sin jättevilla i Örgryte.
“På topplistorna över de som kommer att få mest finns flera miljardärer, en ishockeystjärna och en VW 94-hjälte”, skriver Expressen i sin artikel som har rubriken:

“Sveriges rikaste får mest i elstöd: ‘Sjukt’.”.

Jag har sagt det och skrivit om det tidigare här i eFOLKET.
Det är absurt att det inte finns någon som helst behovsprövning för att få elstöd. Man utgår enbart från elförbrukningen. De som har haft bundna avtal och därmed relativt låga elkostnader kan till och med få ersättning för kostnader man inte ens har haft.

Vill man vara ironisk kan man säga att det finns en positiv sak med att vara hemlös och bostadslös – man drabbas inte av några höga elräkningar.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like