Myrkotten

Det är inte rättvist. Varför ge ett utrotningshotat djur skulden för coronaviruset? Myrkotten är ett däggdjur, enligt World Animal protection släkt med katt och björn.

Fjällen används i traditionell asiatisk medicin. De består av samma material som våra naglar och hår. Köttet äts som en delikatess. Hur många myrkottar som finns är det ingen som vet, men forskarna räknar med att en miljon fångades in mellan 2000 och 2013. Det är illa.

Myrkotten anses vara mellanvärd till en annan oskyldig varelse som normalt får skulden till allt ont i världen. Fladdermusen. De flesta fladdermöss är insektsätare, de kan äta 3000 mygg på en kväll, så hjälp dem att överleva! Men fladdermöss kan också leva på frukter och nektar, det finns de som äter såväl fisk som grodor och annat.

Vi, det vill säga forskarna, känner till 1300 arter. En del är små, de minsta väger 2 gram, flyghundarna är störst med sitt vingspann på 180 centimeter. De har fått skulden för mycket, för ebola, sars, mers och nu det nya coronaviruset, men så har de också haft mellan 55 och 70 miljoner år på sig att utvecklas. Under den tiden har de samlat på sig en hel del virus så du ska inte ta i en fladdermus, det är dumt, men de har också överlevt virusen som nu sprids till andra djur när de muteras.

I stället för att skylla på fladdermössen borde vi lära oss av dem. Hur överlever de virus? Varför får de inte cancer? Hur man nu kan veta det…

Siv Aksila