“Alla borde ha en årslön på banken”

Men hur mycket är “en årslön”?

Jag läste i gårdagens Aftonbladet, 21 april, att “skådespelaren Torsten Flinck är utfattig efter diskningen i Melodifestivalen”.

Nu står hans hopp till “checkar från Frälsningsarmén för att kunna köpa mat”, enligt samma Aftonblad.

Idag hörde jag på radion om musiker och artister av olika slag som helt plötsligt står helt utblottade. På grund av tvärstoppet i coronavirusets spår är det stopp på spelningar och planerade turnéer.

I ett inlägg av Hans Foste här i eFOLKET kunde vi se långa köer i USA. Se artikeln “USA på väg mot hungerkatastrof” eFOLKET 20 april. Det är folk som blivit arbetslösa och inte har råd att köpa mat, som nu står i kilometerlånga köer för att få gratis matlådor från välgörenhetsorganisationer.

Det smått absurda är att de som köar för gratis mat kommer åkande i stora bensinslukande bilar.

Allt det här, och mera därtill, får mig att tänka på Anne Wibble, folkpartisten som var finansminister under några år i början av 1990-talet.

Det var Anne Wibble som yttrade de bevingade orden:

“Alla borde ha en årslön på banken.”

Hon menade att alla borde ha en buffert utifall man helt plötsligt skulle drabbas av det som många nu drabbas av – att inkomsterna helt plötsligt tar slut när jobben tar slut.

Och visst är det så. Alla borde ha en buffert för oförutsedda utgifter. Ta som exempel en fattigpensionär som tvingas leva under EU:s fattigdomsgräns, som nu ligger runt 12 500 kronor per månad efter att skatten är betald. Många fattigpensionärer, som oftast är kvinnor, har pensioner långt under den gränsen.

Hur lätt är det för en sådan fattigpensionär att “ha en årslön på banken” så att man kan kosta på sig det nödvändiga tandläkarbesöket.

Dessutom – vad är en årslön?

  • För en fattigpensionär är en årslön kanske inte ens 100 000 kronor.
  • För en lågavlönad timvikarie är årslönen i bästa fall något högre än fattigpensionärens årslön.
  • För en vanlig arbetare är en årslön kanske 250 000-300 000 kronor.
  • För den med ett välbetalt jobb är årslönen runt 1 miljon och lite däröver.
  • Och för en VD i ett storföretag är årslönen och tillhörande bonus runt 30 miljoner kronor.
  • Och för uteliggaren är väl en årslön i nivå med värdet på några säckar hopsamlade pantburkar.

Det absurda är att ju mindre man tjänar desto svårare är det att skrapa ihop till “en årslön på banken”.

Åter är det läge att citera Peps Persson:

“Ska de va så svårt att fatta att det är falsk matematik
som gör det fattige så fattig, och den rike så förbannat rik”

När jag söker information om Anne Wibble och hennes “årslön på banken” hittar jag ett par andra kommentarer på samma tema:

“Anne Wibble tyckte att alla svenskar borde ha en årslön på banken. Det hånades hon för. Men hon hade rätt. Att inte ha minst en årslön mellan sig och löneslaveriet är OVÄRDIGT (min kursivering). Och politikerna borde föregå med gott exempel”, Johan Hakelius.

Johan Hakelius är, författare, skribent och borgerlig debattör. Bland hans meriter kan nämnas att han var politisk redaktör på Finanstidningen, vars redaktion utgjordes av en grupp unga ekonomer från Handelshögskolan.

Jag skulle tro att Hakelius och hans kompisar från Handelshögskolan utan problem har fixat “en årslön på banken”.

En annan som varit inne på samma spår som Anne Wibble är den liberala politikern Birgitta Ohlsson:

“Varje kvinna behöver ett eget sparkapital som gör att hon kan bryta upp från dåliga arbetsplatser och dåliga relationer. 100 000 kronor på banken är en frihet som alla borde försöka skaffa sig.”

Som sagt – en årslön på banken. Men denna årslön kan variera från en bra bit under 100 000 kronor till 30 miljarder eller mer.

Rolf Waltersson

You May Also Like