Bilden hämtad från Aftonbladet.

Mordet på Olof Palme – klassisk granskning nu i nyutgåva

Det har nu gått 33 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i centrala Stockholm.

Till den tragedi som Palmes brutala död i sig utgjorde lades den skandal som utredningen utvecklade sig till. Kari och Perrti Poutiainens oerhört grundliga genomgång på närmare 900 sidor i boken Inuti labyrinten avslöjar skoningslöst mordutredningens och spaningsarbetets märkligheter. Märkligheter som sammantagna osökt leder till slutsatsen att det med största sannolikhet har handlat om sabotage och medveten mörkläggning.

Bröderna Poutiainen skrev Inuti labyrinten 1995, och den har sedan länge varit svår att få tag på. Nu har den kommit i nyutgåva (Grimur Förlag), och med tanke på var mordutredningen i dag befinner sig har den definitivt inte förlorat något av sin relevans.

Inuti Labyrinten utgör en solid grund i kartläggningen av mörkläggningen kring statsministermordet. En kartläggning som följts upp av framförallt journalisterna Lars Borgnäs  – En iskall vind drog genom Sverige (2006) – och Gunnar WallMörkläggning (1996), Mordgåtan Olof Palme (2010) och Konspiration Olof Palme (2015).

Nuvarande förundersökningsledaren Krister Petersson. Bör definitivt studera Poutiainen-brödernas imponerande faktagenomgång och analys.

Förhoppningsvis kommer Kari och Perrti Poutianens bok nu att få många nya läsare. Och också noggrant studeras av den idag aktiva spaningsgruppen och förundersökningsledaren Krister Petersson.

 

 

 

You May Also Like