Mordplatsen i hörnet av Skandiahuset – under många år huset som rymde Stay Behind's högkvarter.

Mordet på Olof Palme – Carl Bildts medarbetare förhördes om Stay Behind

Bildt hävdar, i en kommentar till förhör med en av hans medarbetare om Palme-mordet, att det bara handlar om allmänna konspirationsteorier.

Expressen har i tidigare hemligstämplade handlingar tagit del av förhör med en av Bilds närmaste medarbetare, Lars Christiansson, som rekryterades som presschef av statsministern efter valet 1991.

Jag var inte överraskad av att bli kallad till förhör, jag var glad att utredningen breddade sina perspektiv, säger Lars Christiansson till Expressen.

När avrättningen av Olof Palme genomfördes var han journalist på Svenska Dagbladet men långt innan dess hade han haft ett nära politiskt släktskap med Carl Bildt. Han hade också varit informationschef på Industriförbundet innan han blev Bildts presschef.

Utredarna hade förstått att jag hade ett väldigt brett kontaktnät. Jag hade mycket kontakt med försvaret, Stay Behind och IB. Det var vardag för mig att stöta på sekretessbelagda uppgifter.

Han hade kontakter med den polisiära och den militära underrättelsetjänsten och regelbundna kontakter med personer inom IB. Han säger också att han inte hade uppdrag från IB och att han inte varit med i Stay Behind. Men han kände folk i Stay behind och åt lunch med en av dem cirka var femte vecka, bland annat på NK, då de utbytte information och kunde prata om beredskapsfrågor.

Stay Behind styrde sin verksamhet från ett hemligt kontor i Skandiahuset på Sveavägen. Men Christiansson tror inte att den så kallade Skandiamannen var med i organisationen.

Christiansson förnekade, enligt förhörsprotokollet, att han besökt Skandiahuset på Sveavägen dagen efter mordet, men sade att han varit där vid andra tillfällen i samband med möten med en av Wallenberg startad organisation för att bemöta vänstern i samhället.

Christiansson fick också frågor om en artikel i SvD i november 1985 där 12 marinofficerare uttalade sig kritiskt mot Olof Palme rörande ubåtskränkningar. Han bekräftade att han tagit initiativ till artikeln och skrivit den.

Vad gäller opinionen var nog en majoritet på den tiden kritisk mot Palmes politik på ett eller annat sätt, men hat av det slag man ofta talar om har jag faktiskt inget minne av. Att det fanns kritik mot hans sätt att hantera delar av relationen med Sovjet är ju bekant, skriver Carl Bildt i ett mejl till Expressen.

Tommy Jansson

Länk till artikeln i Expressen

You May Also Like