Mordet på Khashoggi blottlägger mycket

Den Saudiarabiska regimen har ljugit hela tiden om mordet på den i USA arbetande journalisten Jamal Khashoggi som utfördes på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet.

Först påstod man att man inte visste var han var. När bevisen började hopas erkände man precis så mycket som man var överbevisade om. Nu erkänner man att han mördades men att högste prinsen Muhammad bin Salman inte visste något. En version som inte accepteras av knappt någon kännare av det politiska livet i Saudiarabien.

En som också försökt förklara bort det som hände på konsulatet är USA:s president Donald Trump.

Även han har successivt tvingats medge det ena efter det andra. Nu har CIA, USA:s underrättelseorganisation, gått ut med en rapport som pekar ut bin Salman som ordergivare och delaktig.

Trumps reaktion på detta är ytterst anmärkningsvärd. I ett uttalande skriver han:

“…det kan mycket väl vara så att kronprinsen hade vetskap om denna tragiska händelse – kanske, kanske inte”.

Hans slutsats utifrån detta är än mer anmärkningsvärd. Han fortsätter nämligen så här:

“Hur som helst, så har vi våra relationer med Kungadömet Saudiarabien. Dom har varit en utmärkt allierad i vår mycket viktiga kamp mot Iran. USA har för avsikt att fortsätta vara en pålitlig partner till Saudiarabien. Detta för att säkra vårt lands, Israels och alla våra våra partners intressen i denna region.”

I sitt uttalande blottlägger Trump också fler skäl till att hans vänskap står fast, oavsett hur Khassoggi torterades till döds. Han skriver:

“Efter min förhandlingsresa till Saudiarabien förra året har Kungadömet beslutat om att spendera och investera 450 miljarder dollar i USA. Det är rekordmycket pengar. Det kommer att skapa hundratusentals jobb, enorm ekonomisk utveckling och ökad rikedom för USA. Av de 450 miljarderna kommer 110 miljarder dollar att spenderas på köp av militär utrustning från Boeing, Lockheed Martin, Raytheon och många andra stora vapentillverkare i USA”.

Så nu vet vi det! Geopolitik och pengar gör att Saudiregimen är en vän för Trump oavsett vilka vidrigheter man begår.

Vem orkar efter detta upprätthålla myten om att USA:a utrikespolitik motiveras av omsorg om demokratiska rättigheter?

De av turkarna distribuerade ljudupptagningarna har inte gjorts tillgängliga för andra än vissa staters säkerhetstjänster. Men information sipprar ut. Det verkar som att Khashoggi avlivades under fruktansvärd tortyr. En tortyr som inte syftade till att få honom att yppa hemligheter, utan en tortyr vars enda syfte var att han skulle dö under så fruktansvärda förhållanden som möjligt.

Khashoggi hade själv sin bakgrund i det Saudiska etablissemanget. Hans kritik var inte riktad mot förtryckets grunder utan just mot bin Salmans politik att tillvälla sej absolut makt och att ställa alla andra inom prinskollektivet utanför. Han bodde i USA och verkade som journalist. Han var alltså en som borgerliga opinionsbildare i väst kan identifiera sej med. Upprördheten över hans öde (en upprördhet som naturligtvis är mer än berättigad) står i bjärt kontrast till likgiltigheten hos borgerliga media och makthavare när det gäller Saudiarabiens folkmordsliknande krigföring i Jemen. Alternativa media som eFOLKET har naturligtvis rapporterat (och även public service i Sverige) men i svensk borgerlig press (och nästan all press i Sverige är ju ägd av borgerliga mediebolag) har rapporteringen varit sparsam och ofta överslätande. I och med mordet på Khashoggi har dock strålkastarna börjat riktas mot Saudiarabiens terrorkrig i Jemen. Idag (21/11 2018) rapporterar Sveriges radio om att upp mot 85 tusen barn dött av svält i Jemen på grund av kriget. Tiotusentals har naturligtvis dödats av vapen. En koleraepidemi rasar nu i Jemen, ett land som innan kriget inte hade några erfarenheter av sjukdomen.

Hur många jemenitiska barn är en Khashoggi värd? Oerhört många verkar det som när man mäter den uppmärksamhet som mordet på konsulatet fått jämfört med lidandet i Jemen. Detta inte sagt för att förringa det oerhörda i mordet i Istanbul, men det säger ändå något om var empatin finns hos media och makthavare.

Theresa May (än så länge premiärminister i Storbritannien) har uttalat sej kritiskt med anledning av mordet på Khashoggi. Samma Theresa May gjorde nyss en resa till Saudiarabien för att träffa bin Salman och säkra Saudiska investeringar i Storbritannien och vapenförsäljning till Saudierna. Storbritannien är nummer två som vapenleverantör till den kapitalistiska diktaturen, med endast USA som större “dealer”.

Svenska krigsmaterielexportörer har försett Saudiarabien med antitank-roboten “Bill”, stridsledningssystem och radarövervakningsplanet “Erieye”. Nyligen har en annan kapitalistisk diktatur i Gulfen, Förenade Arabemiraten, försetts med en utvecklad variant av “Erieye”: Globaleye. Förenade Arabemiraten deltar vid Saudiarabiens sida i terrorkriget i Jemen. Det är SAAB som är den stora vapenprofitören i Sverige. Företaget står för 6,5 miljarder av den totala vapenexporten på 11,3 miljarder kronor.

När det gäller CIA:s utpekande av bin Salman som skyldig i mordkomplotten kan det synas som märkligt eftersom det inte sammanfaller med Trumps försök att tona ner och fortsätta stödet till kronprinsen. Mycket pekar på att vi här har att göra med en motsättning inom den härskande klassen och maktapparaten i USA. Denna interna kamp kan komma att skärpas allt mer.

För Sveriges del bör väl en hel del frågor riktas till de krafter om driver på för svensk anslutning till det USA-ledda NATO. Liksom till vår krigsminister Peter Hultqvist. Han är mot NATO-anslutning men vill istället ha ett fördjupat militärt samarbete med USA direkt. Han fungera idag i praktiken som en US-amerikansk lobbyist.

Som sagt; det bestialiska mordet på Khashoggi har lett till att strålkastarljuset riktas på saker som makthavarna inte vill att vi ska reflektera över.

Peter Widén

You May Also Like