Foto: Pixabay.

Minst 19 barn och 2 vuxna dödade vid senaste masskjutningen i USA

Jag hörde på nyheterna att antalet dödade från senaste masskjutningen i USA nu har stigit till 19 barn och två vuxna.

Det var en 18-åring beväpnad med en pistol och minst två gevär som gick till angrepp på skolbarn i årskurserna 1-4 i en skola i Texas.

Nu har skjutvapenvåld blivit den vanliga dödsorsaken bland barn och ungdomar i USA. Tidigare var det trafikolyckor. Men nu är det som sagt skjutvapen som är den vanligaste dödsorsaken, enligt vad man sa på nyheterna Sveriges Radio P1.

Vad det beror på kan man fråga sig. Många av de ständigt pågående masskjutningarna har rasistiska motiv. Andra skjutningar synes vara “hämndaktioner” från tidigare elever på skolor. Elever som uppenbarligen lider av psykiska problem.

Vi har stora problem med skjutningar även här i Sverige. I till exempel Eskilstuna har det varit tre dödsskjutningar på tre dagar. Oftast är det “uppgörelser” i kriminella gäng som ligger bakom.

Men det finns en stor skillnad mellan USA och Sverige, främst när det gäller synen på vapen.

Här i Sverige har vi vapenförbud, det är förbjudet att bära vapen. Vi har till och med knivförbud på allmän plats. Dock kan man få licens för jaktvapen. Men det är ytterst sällan jaktvapen används för att skjuta ihjäl folk.

De vapen som används är insmugglade. Inte sällan vapen “som blivit över” från olika krig. Det sägs att många illegala vapen i Sverige kommer hit från Balkankriget.

I USA är det tvärtom. Rätten att bära vapen, även offentligt, är inskrivet i den amerikanska grundlagen.

I USA finns det nu cirka 400 miljoner privata vapen. 400 miljoner skjutvapen på en befolkning av 330 miljoner.

Alla i USA har naturligtvis inte skjutvapen. Och räknar man bort minderåriga, så innebär det att många i USA har fler än ett vapen i sin ägo. Och det är inte “bara” pistoler. Många är beväpnade med gevär, halv- och helautomatiska gevär, som “normalt” militärer är utrustade med.

Vi såg det när högermobben stormade Kapitolium 6 januari 2021, flera i mobben var beväpnade med skjutvapen. Även i samband med senaste presidentvalet i USA såg vi bilder från olika möten och demonstrationer där folk var beväpnade “till tänderna”.

Efter varje sådan här masskjutning blossar det upp debatt om vapenlagarna i USA. Men rätten att bära vapen tycks vara så djupt rotad bland folk att det tycks bli svårt att få till skärpta regler. Dessutom är “vapenlobbyn” stark.

Det kanske är som en demonstrant från Black Lives Matter-rörelsen sa:

“De är rädda för sitt eget samhälle”.

Lästips:

Rolf Waltersson

Varje vecka dödas i genomsnitt minst 44 människor i masskjutingar:

I USA utförs i genomsnittet 1,6 masskjutning per dag, alltså 11 per vecka och över 550 per år. Det finns ingen tillförlitlig långsiktig statistik över masskjutningar i USA, men det är uppenbart att tendensen pekar på att antalet har ökat kraftigt under 2000-talet.

Gun Violence Archive i USA definierar en masskjutning som skjutvapenvåld som resulterar i att minst fyra personer skjuts på ungefär samma tid och plats, exklusive förövaren. Enligt G V A har totalt 114 330 dödsfall på grund av våld med skjutvapen ägt rum i USA sedan början av 2014, oräknat alla självmord som utförts med vapen. Det betyder i genomsnitt cirka 15 600 per år eller 43 per dag, oräknat alla polisingripanden med dödligt polisvåld som resultat.

Varje vecka dödas alltså i genomsnitt minst 44 människor i masskjutningar samt totalt omkring 285 personer av dödligt våld med skjutvapen i USA. Sedan 2014 har dessutom 167 948 självmord genomförts med skjutvapen, i genomsnitt 63 per dag. I USA pågår alltså ett lågintensivt krig med skjutvapen som varje dag kräver cirka 350 människoliv. Det är dock endast de mest spektakulära morden med upp mot ett tjugotal offer som väcker uppmärksamhet i omvärlden.

You May Also Like