Kubanska ungdomar försvarar socialismen

Cubainformacion 201130

Efter de senaste dagarnas protester från ett litet antal personer i Havanna, som fått mycket uppmärksamhet utomlands, samlades spontant betydligt fler ungdomar efter ett upprop på Facebook. De ville demonstrera sin uppslutning bakom landets socialistiska system och protesterar mot manipulationen från den USA-allierade “konstnärsgruppen” San Isidro.

Samlingens slagord var “ungdomar för demokratisk socialism”. Till samlingen/ mötet på ett torg dök helt oväntat Kubas president Miguel Diaz-Canel upp. Diaz-Canel, iklädd T-tröja, sa att han var rörd över manifestationen och kände att han ville komma och visa sitt stöd. Han framhöll att revolutionen alltid tillhört ungdomen. Han betonade också att Kuba kommer att försvara sig och inte accepterar någon inblandning utifrån. (Tidigare hade en representant från USA:s ambassad kallats till kubanska UD som pekade på att USA bryter mot de diplomatiska reglerna och Wien-konventionen). Presidenten sa också:

De trodde att de kunde förstöra revolutionen innan Trumps mandat går ut. Men de kommer som alltid att få nöja sig med lusten att förstöra, de kommer aldrig att lyckas.

Kubas president Miguel Diaz-Canel ville närvara

Samfällt sjöngs en sång av Silvio Rodriguez, Kubas och Latinamerikas enormt populäre musikartist, som fyllde 75 samma dag som samlingen (igår).

Under mötet och konserten i parken uttryckte de församlade sitt stöd för öppen dialog och försvar för det som den kubanska revolutionen uppnått vad gäller jämlikhet mellan könen, oavsett hudfärg och sexuella preferenser.

Flera kända idrottsstjärnor hade kommit till samlingen, bland dem Alberto Juantorena, María Caridad Colón och Ana Fidelia Quirot. Bland musikerna som framträdde fanns Raúl Torres, Ray Fernández, Arnaldo Rodríguez och Duanm från gruppen Moncada.

De församlade tog avstånd från mediekampanjen mot ön, som ingår i planen för en USA-finansierad kupp i vilka undergrävande grupper som den så kallade Movimiento San Isidro, MSI, ingår.

Cubainformacion 201130

Jóvenes se concentran en La Habana en defensa de la democracia socialista y frente a la operación San Isidro

Översättning: Zoltan Tiroler.

Artikeln också publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like