ICA Maxi i Eskilstuna hamnar på plats 49 i PRO:s undersökning…

Sveriges billigaste matkasse

Sveriges billigaste matkasse hittar man i Halland – den dyraste finns i Västerbotten. Det visar PRO:s årliga prisundersökning. Undersökningen visar också att prisskillnaden mellan att handla i butik och online minskar.

PRO:s prisundersökning startade 1991. I början antecknade konsumenterna enbart priserna i de fysiska butikerna. Men numera tar man även hänsyn till kostnaden för att handla online, det vill säga att handla över internet. Att handla mat i butik är dock än så länge billigare än att handla online.

Halland billigast

Enligt årets undersökning har Halland den billigaste matkassen. Medelpriset för PRO:s matkasse låg på 907 kronor i Halland. I Västerbotten var det 69 kronor dyrare, 976 kronor per matkasse. Butiksundersökningen visar på stora geografiska skillnader i pris beroende på var i landet maten köps. Den billigaste matkassen kostade cirka 811 kronor – den dyraste nästan 1 050 kronor. Det är alltså hela 29 procent mer än den billigaste.

Eskilstuna ligger bra till

Enligt PRO:s undersökning är Coop i Oxelösund den billigaste “småbutiken” att handla i i hela landet. På andra plats hamnar Coop i stadsdelen Årby i Eskilstuna. En av de billigaste “storbutikerna” i Sverige hittar vi också i Eskilstuna, nämligen City Gross i Tuna Park, som hamnar på en andra plats i undersökningen. I Sörmland har 49 butiker ingått i PRO:s undersökning.

PRO

Tidpunkten för undersökningen var den 2 november 2021. Pensionärernas Riksorganisation (PRO) är en svensk, partipolitiskt obunden intresseorganisation för pensionärer.

You May Also Like