Natos allians. 30 medlemsländer år 2022. Bild: Wilfried Pohnke / Pixabay.

Nato är större än du tror

Jag sitter och funderar över det här med militär- och kärnvapenalliansen Nato. Jag tittar på en kartbild som visar alla Natos medlemsländer.

När jag förstorar bilden får jag syn på ett par gröna fläckar. Den ena är på Sydamerikas Atlantkust. Den andra är en lite grön prick i den Karibiska övärlden vid ögruppen Stora Antillerna. (inringat med rött på bifogad kartbild)

Först trodde jag att det var några gröna “plumpar” som hamnat på kartan av misstag. Det finns väl inga länder i Sydamerika och Karibien som är Nato-medlemmar?

Men det gör det.

När europeiska länderna började kolonisera den amerikanska kontinenten efter att Columbus “upptäckte” den 1492, dröjde det inte länge innan i stort sett hela kontinenten blev uppstyckad av Spanien, England, Frankrike, Portugal, Nederländerna. Även Danmark och Sverige hade kolonier.

Den gröna “pluppen” vid Atlantkusten är Franska Guyana som koloniserades av Frankrike 1604.

Intill Franska Guyana fanns också Spanska Guyana, Brittiska Guyana, Nederländska Guyana, och Portugisiska Guyana.

Två av dessa tidigare kolonier är nu självständiga stater, Surinam och Guyana. Spanska Guyana är nu en del av Venezuela, och Portugisiska Guyana är nu provinsen Amapá i Brasilien.

Men Franska Guyana är fortfarande en fransk koloni, eller ett “utomeuropeiskt departement” som det också kallas.

Kan lägga till att vid Franska Guyana finns den beryktade straffkolonin Djävulsön (Ile de Diablo).

Frankrike har även upprättat en raketbas i Franska Guyana.

Och Franska Främlingslegionens 3:e infanteri ligger i Franska Guyana.

Det innebär att Franska Guyana genom sin “tillhörighet” till Frankrike, inte bara är Nato-medlem, utan även medlem i EU. (se lästips)

Frankrike har ytterligare ett antal före detta kolonier som nu är “utomeuropeiska departement”. Dessa är också delar av EU. Huruvida de också ses som Nato-medlemmar har jag inte tagit reda på. (se lästips)

Puerto Rico och Nato

Puerto Rico är “ett självstyrande territorium tillhörande USA”. När jag kollar olika kartor står det “Puerto Rico (USA)”. Och Joe Biden anges som Puerto Ricos president.

När det gäller politiska partier kan man läsa:

“Popular Democratic Party (PPD) strävar efter att behålla samväldet med USA.

Partido Nuevo Progresista (PNP) strävar efter att att Puerto Rico ska bli en fullvärdig stat. Puertoricanska självständighetspartiet (PIP) kämpar för att Puerto Rico ska bli en självständig stat”.

Källa: Wikipedia

Att Puerto Rico är medlem i Nato beror alltså på att landet i praktiken är en del av USA. Dock ingen fullvärdig delstat.

För mig är det alltså en ny lärdom att Nato har förgreningar både till Sydamerikas Atlantkust (Franska Guyana) och den Karibiska övärlden (Puerto Rico).

Hur det är med Frankrikes övriga “utomeuropeiska departement” vet jag inte. Kanske de också räknas in i Nato-familjen eftersom de är “fullvärdiga delar” av Frankrike. (se karta)

Innebär det i så fall att det är “fritt fram” att upprätta Nato-baser även i Indiska oceanen så att man kommer lite närmare Kina?

Men USA har ju redan en stor militärbas på Guam i Stilla havet så det kanske inte står på dagordningen just nu.

Guam var en spansk koloni som erövrades av USA 1898.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like