Luis Arce har tillträtt som president i Bolivia!

Telesur 201108 (nedkortat)

Luis Arce toma posesión como presidente de Bolivia

Översättning: Zoltan Tiroler

Vid en högtidlig ceremoni i Nationalförsamlingen tillträdde Luis Arce, idag söndag 8 november, som Bolivias president och David Choquehuanca som vicepresident. Detta var en historisk dag med demokratins återinförande ett år efter statskuppen.

Arce tillträdde formellt sin post som president genom att svära eden inför Nationalförsamlingen, medan han mottog presidentbandet och medaljen från vicepresidenten, som samtidigt övertog talmanskapet i Nationalförsamlingen.

Vid ceremonin deltog internationella ledare, valda politiker, representanter för Nationalförsamlingen med flera. Samtidigt var det anmärkningsvärt att den självutnämnda kuppresidenten Jeanine Añez var frånvarande. Tillträdandet av Arce, som var finansminister under den förra året störtade Evo Morales, markerar återgången av makten till MAS, Rörelsen för Socialism, efter statskuppen förra november.

Med vid ceremonin var spanske kungen Felipe VI, presidenterna från Argentina, Colombia och Paraguay, liksom representanter från andra länder i Amerika, Europa och Asien.

I närheten av Plaza Murillo, där regeringspalatset och Nationalförsamlingen finns, vaktade tusentals anhängare till MAS. De hade kommit till La Paz från olika provinser och regioner under de senaste dagarna för att vara närvarande vid ceremonin. Människorna paraderade förbi på torget efter den officiella akten.

Några timmar tidigare hade Arce skrivit på sociala medier att han vill förbättra relationen med USA efter valet av Biden. De diplomatiska förbindelserna mellan länderna bröts 2008 när Bolivia utvisade USA:s ambassadör (för inblandning i ett kuppförsök mot Evo Morales).

Med en ny regering strävar vi efter bättre relationer som omvandlas till våra folks välfärd, skrev Arce på sitt Twitterkonto.

Han passade också på att skriva att “i Bolivia börjar en ny tid.”

Heder och ära till folkets hjältar som återvunnit demokratin, var Arces  inledningsord i installationstalet.

Han sa också:

Den nuvarande regeringen lämnar efter sig en ekonomi med så dåliga siffror som Bolivia inte sett ens under UDP-regeringen på 1980-talet. Arbetslösheten, fattigdomen och ojämlikheten har ökat…Idag ber jag er om fem år av tålamod och tolerans. Den avgående regeringen utövade illegitimt maktutövning och sådde död, rädsla och diskriminering, som brutaliserade rasismen och utnyttjade pandemin för att hålla sig kvar vid makten.

Telesur 201108 (nedkortat)

Luis Arce toma posesión como presidente de Bolivia

Artikeln tidigare (8/11) publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like