Lisbeth Palme och Nelson Mandela vid Olof Palmes grav vid Adolf Fredriks kyrka. (Bilden från omni.se. Beskuren.)

Lisbeth Palme har avlidit

Lisbeth Palme har idag, den 18 oktober, avlidit. Hon blev 87 år gammal.

Sedan natten den 28 februari 1986, då hennes make, det socialdemokratiska partiets ordförande och Sveriges statsminister Olof Palme avrättades, har sorgen och konflikterna i mordets spår plågat henne.

Mycket talar för att hon med cynisk beräkning lurades till att låsa sig fast vid ett utpekande av missbrukaren Christer Pettersson, som förövaren av mordet på hennes make. Ett utpekande vars tvärsäkerhet underkändes som grundlöst av samtliga jurister i tings- och hovrätten. Och som efterhand kommit att betraktas som fullständigt orimligt av alla i mordplatshändelserna insatta; inklusive nuvarande förundersökningsledaren Krister Petersson och de idag verksamma utredarna av mordet. Även paret Palmes söner, som länge lojalt backade upp sin mors tvärsäkerhet, har nu förklarat att de är öppna för att Christer Pettersson inte var den som mördade deras far.

1990 sammanträffade Lisbeth Palme i Kapstaden med den nyligen frigivne Nelson Mandela. Olof Palme hade varit en oerhört betydelsefull internationellt aktiv politiker för stödet till den motståndet mot den rasistiska sydafrikanska apartheid-staten.

Mandela fattade Lisbeth Palmes händer, såg henne i ögonen och sa:

– Är det inte fruktansvärt att det förefaller som att de sydafrikanska dödsskvadronerna var inblandade i mordet på er man …

Lisbeth svarade inte.

1994 besökte Mandela Sverige, som andra land efter Kuba. Tillsammans med Lisbeth Palme hedrade han Olof Palme vid dennes grav på Adolf Fredriks kyrkogård.

På frågor från journalister i samband med besöket vidhöll han att han inte uteslöt apartheid-regimens inblandning.

eFOLKET har i artikeln Småländsk smed kan leda utredningen om mordet på Olof Palme framåt redogjort för nya indicier som pekar i riktning mot ett sydafrikansk deltagande i avrättningen av Olof Palme.

You May Also Like