Lidl på Sundbyvägen/Carlavägen i Eskilstuna – en av än så länge två Lidl-butiker i Eskilstuna. Men det finns rykten om att Lidl vill starta fler butiker i Eskilstuna – Torshälla skulle kunna vara ett aktuellt område i så fall…

Lidl går mot strömmen – sänker istället priserna

Livsmedelskedjan Lidl meddelar nu att man har för avsikt att sänka priset på över hundra varor. Dessutom låser livsmedelskedjan priset på vissa varor under en period. Det handlar om varor som exempelvis kaffe, mjölk och kött från ett 50-tal leverantörer. De nya priserna blir i snitt 11 procent lägre än tidigare, och prissänkningar görs med upp till 32 procent, enligt Lidl.

Det senaste året har priserna på livsmedel rusat i höjden. Inflationstakten för livsmedel var enligt SCB 22 procent i februari, något som direkt slår mot de svenska hushållen. För att stötta svenska hushåll i dessa tuffa tider, inför Lidl Sverige nu ett lägre fast pris på över hundra varor. Med start måndagen den 27 mars sänks och låses därför priset på ett stort antal varor, listan över produkter kommer dessutom att utökas under de närmaste veckorna, uppger Lidl i ett pressmeddelande.

Många hushåll kämpar

De rusande matpriserna har haft en kraftig effekt på familjernas privatekonomi och många hushåll har svårt att få pengarna att räcka hela månaden.

Med anledning av stigande elpriser, höjda räntor och skenande matpriser vill Lidl bidra till att mildra konsekvenserna för de svenska hushållen, står det i pressmeddelandet. Med start måndagen den 27 mars sänker alltså Lidl Sverige priset på ett stort antal varor. De nya priserna kommer att gälla i minst två månader framåt.

– Vi har sedan vi kom till Sverige för 20 år sedan haft som uppdrag att erbjuda högsta kvalitet till branschens bästa pris. Med vår affärsmodell, där vi alltid pressar priserna, har vi som aktör i dagligvarubranschen ett stort ansvar. Vi kommer fortsatt att erbjuda starka kampanjer, men vi har nu, i nära samarbete med våra leverantörer, dessutom kommit överens om att sätta nya lägre priser på över hundra varor i alla våra butiker i Sverige, berättar Jakob Josefsson, Sverigechef  för Lidl.

Jakob Josefsson.

Ytterligare varor ska läggas till

Lidls lägre fasta priser gäller alltså från och med måndag nästa vecka, då priser på ett stort antal varor från cirka 50 leverantörer får nya lägre priser, däribland kaffe, mjölk och köttartiklar. Ytterligare varor kommer att läggas till under de kommande veckorna, säger Lidl. Totalt kommer det att handla om över hundra varor. De nya priserna kommer att vara i genomsnitt 11 procent lägre än tidigare. Vissa varor kommer dessutom att sänkas med så mycket som 32 procent, uppger Lidl.

– Vi har valt ut ett stort antal populära produkter som vi kommer att ge ett nytt lägre standardpris. De här åtgärderna kommer att kosta pengar för oss, men vi är beredda att ta kostnaden och göra vad som krävs för att stötta svenska hushåll i en ekonomiskt utmanande tid. Vi redovisar öppet vilka produkter som omfattas av prisstoppet och kommer synliggöra det i butikerna, säger Jakob Josefsson.

Bra initiativ tycker finansministern

– Mycket bra att Lidl går före med att sänka och frysa sina priser på över hundra varor. Jag hoppas att de stora matjättarna följer deras exempel, och på så sätt underlättar vardagen för alla de hushåll som nu kämpar med höga priser, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Elisabeth Svantesson.

Inget liknande initiativ från konkurrenterna

Men de tre stora aktörerna på marknaden, ICA, Coop och Axfood, har än så länge inte visat några tecken på att följa efter Lidl i prissänkningen av livsmedel.

Läs också:

Sveriges finansminister kallar till sig de stora livsmedelsjättarna – det efter den senaste inflationssiffran

 

You May Also Like