Foto: Jeppe Smed Nielsen / pixabay

Eskilstunalagens handbollssäsong – Sammanfattning

eFOLKET:s Martin Österman sammanfattar nedan hur det gått för Eskilstunas handbollslag under den säsong som nu lider mot sitt slut.

*****

Handbollssäsongen 2022/2023 är i sin slutfas. Eskil herr och Göksten dam kliver in i ett kvalspel till division 1, Guifs herrlag har god möjlighet till slutspel i Handbollsligan, inget Eskilstunalag åker ur sin serie. Eskilstuna har totalt nio lag på seniornivå, nedan följer en sammanställning om hur det gått för Eskilstunalagen i respektive divisioner, och vad de har att se fram emot:

  • SHE – Inget Eskilstunalag
  • DAMALLSVENSKAN – Eskilstuna GUIF

Guif undvek nedåtkval och säkrade plats i serien till nästa säsong.

Laget hade en något tuff säsong i landets näst högsta serie, Guif behövde som sämst placera sig åtta för att undvika nedåtkval från serien. Efter tre raka vinster i februari mot IFK Örebro (29-22), Tyresö Handboll (22-24) och Kärra HF (27-22) säkrade Guifs damer en plats i serien nästa säsong. Laget hamnade på sjunde plats efter åtta vinster, fyra oavgjorda och tio förluster.

  • DAM 1 NORRA – Inget Eskilstunalag
  • DAM 2 MITT – Göksten BK och HK Eskil

Göksten till kvalspel för division 1 trots femteplacering.
Eskil på sjätte plats.

För HK Eskils damer blev det sju vinster och elva förluster, vilket innebar en sjätteplacering med fyra poäng upp till Göksten som fick åtta vinster, två oavgjorda och åtta förluster. Lagen möttes två gånger och har i var sin match besegrat varandra.

I serien blir ettan direktuppflyttad till division 1 och tvåan får chans till uppflyttning genom kvalspel. Efter seriespelet hamnade Göksten på en femteplats, men fick erbjudande om kvalplats ändå. Det efter att andraplacerade Norrköping KvIK avböjt kvalspel, likaså tredje- och fjärdeplacerade RP IF HK och Arbrå HK, RP har redan ett damlag i division 1 som rimligen är orsaken för deras del. Därefter var Göksten nästa på tur att erbjudas utmaningen som antogs, om så inte hade varit fallet hade platsen erbjudits sjätteplacerade HK Eskil.

För att kvala till division 1 behöver Göksten besegra ett lag i två av tre matcher i semioff, därefter ytterligare ett lag i två av tre matcher i ett slutkval. Göksten har spelat den första matchen i semioff och med säkra siffror (17-39) besegrat motståndet Nordmalings HF. Nordmaling har otroligt nog fått kvalplatsen på samma sätt som Göksten efter en femteplacering i Norra division 2 där Sikeå SK, Lillpite IF och Kalix HK avböjde kvalplatsen.

Om, eller troligen när, Göksten besegrar Nordmaling ytterligare en match får de i slutkvalet möta vinnarna mellan Bodens BK HF och IK Bolton som först möts i en annan semioff. Där har Bolton besegrat Boden i den första matchen med 22-18.

Göksten spelar nästa match mot Nordmaling hemma i Ellfolk arena söndag 26/3 klockan 14:00.

DAM 3 MITT VÄSTRA – HK Eskil B

Fjärdeplacering för Eskils andra damlag.

HK Eskils andra damlag spelar i division 3 och placerade sig på fjärde plats efter fem vinster, en oavgjord match och sex förluster. Placeringarna för båda damlagen innebär att HK Eskil har en säkrad plats för damlag i både division 2 och division 3 nästa säsong.

*****

PARAHANDBOLL GÅENDE ÖST – Eskilstuna Parasportsförening

Eskilstuna Parasportsförening har säkrat tredjeplatsen.

Eskilstuna Parasportsförening har spelat nio matcher i serien, laget har en match kvar men redan säkrat tredjeplatsen. Det gjorde laget efter två raka vinster mot HF Rimbo/Roslagen SOL (15-18) och mot LIF Lindesberg (14-13). Laget har hittills fem vinster, en avgjord och tre förluster.

Laget avslutar seriespelet mot Ösmo GIF HK lördag 25/3 klockan 16:00 i Stiga sports arena.

*****

HANDBOLLSLIGAN – Eskilstuna GUIF

Undvek nedåtkval, försvarar slutspelsplats.

Guifs herrlag riskerade nedåtkval, men säkrade nyligen en plats i högsta serien nästa säsong efter den senaste vinsten mot Ystad IF HF (27-29). Guif klev då upp på en åttonde plats vilken innebär slutspel. Platsen jagas av Hallby en poäng bakom. Guif har två matcher kvar av seriespelet och möter Lugi HF och HK Malmö som båda ligger på nedåtkval bakom Guif, därmed har Guif på pappret god möjlighet att ta sig till slutspel. Om de mot förmodan skulle tappa slutspelsplatsen hamnar de som sämst på nionde plats vilket innebär ingenmansland mellan slutspel och nedåtkval.

Guifs herrar möter Lugi torsdag 23/3 klockan 19:00 i Stiga sports arena.

  • HERRALLSVENSKAN – Inget Eskilstunalag
  • DIVISION 1 – Inget Eskilstunalag
  • HERR 2 MITT – HK Eskil och HK GP

Eskil i kvalplats till division 1, GP enbart 1 poäng efter.

Guifs herrars utvecklingslag HK GP slutade på en tredjeplats i division 2, enbart en poäng efter HK Eskil som fick andraplatsen som innebär kval till division 1. GP har gått starkt under säsongen men missar kvalplatsen efter förlust i ödesmatchen mot Eskil. GP blev dock ett väletablerat topplag i division 2 inför nästa säsong med 15 vinster, 1 oavgjord och 6 förluster. Eskil hade 16 vinster och 6 förluster. Lagen har spelat mot varandra två gånger och besegrat varandra en gång vardera.

Eskil hade till stor del en stark säsong och jagade förstaplatsen för att bli direktuppflyttade till division 1 och lyckades besegra samtliga lag minst en gång, Borlänge försvarade dock förstaplatsen, dessutom med en lagkapten med ett förflutet i Eskil. Eskil besegrade Borlänge (28-27) i februari, men förlorade därefter snöpligt mot fjärdeplacerade eRPing (28-30) och åttan Eksjö (26-23), varpå förstaplatsen förlorades samtidigt som kvalplatsen hotades av jagande GP. Det resulterade i en ödesmatch mellan Eskil och GP med tre omgångar kvar där kvalplatsen i praktiken låg i potten. GP var förstärkts av kantspelare från herrlaget i handbollsligan men Eskil lyckades vinna derbyt med uddamålet (28-27), matchen efter säkrade Eskil kvalplatsen med en överlägsen seger mot IF Hellton Karlstad (39-25).

För att Eskil ska nå avancemang krävs att de vinner två av tre matcher mot ett lag i semioff och därefter två av tre matcher i ett slutkval. Eskil kommer möta Skogås HK i semioff, som nyligen tagit sig relativt säkert igenom ett förkval med två raka segrar mot Brännans HF. Om Eskil lyckas med uppgiften mot Skogås väntar vinnarna mellan HK Cliff och Norrköping HK som möts i en annan semioff.

Eskils herrar spelar den första matchen i semioff borta mot Skogås lördag 25/3 klockan 14:00.

DIVISION 3 – Eskilstuna GUIF IF B

Tredjeplacering för Guifs tredje herrlag.

Guif har ett tredje herrlag som slutade trea i division 3. Efter en genomgång av enstaka matchprotokoll går det att anta att laget främst matchat spelare i juniorålder. Laget avslutade serien med åtta vinster, en oavgjord och fem förluster.

Förstaplacerade Tillberga IK Herr och andraplacerade Örebro Handbollsförening var överlägsna i serien och verkar ha ovanligt meriterade trupper för divisionen. I serien finns även IFK Strängnäs med flertalet spelare med förflutet i HK Eskil, Strängnäs slutade på sjätte plats.

Martin Österman

You May Also Like